Дори компютрите предпочитат Heinz

Вижте какво се случва, когато изкуствен интелект генерира изображения на кетчуп.

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Изследователската лаборатория OpenAI наскоро отвори достъп до своя базиран на изкуствен интелект (AI) генератор на изкуство DALL-E, който може да създава реалистични изображения и изкуство от текстово описание. Това позволява на повече хора да експериментират с технологията по нови, креативни начини. Дори Cosmopolitan наскоро потърси DALL-E, за да си представи корица на списание. Но тези, които пробват възможностите на изкуствения интелект за генериране на изображения, далеч не са само артисти или медийни компании.

Кампанията на Kraft Heinz Canada “Нарисувай кетчуп“ беше социален експеримент целящ да докаже силната връзката между кетчупа и Хайнц. Марката анонимно помоли хора от 18 държави да нарисуват бутилка кетчуп – и това, което получи обратно, бяха хиляди рисунки на Heinz. Притежаваната от Kraft марка твърди, че в резултат на кампанията вижда близо 1500% увеличение на разговорите в социалните медии, свързани с марката и 10% увеличение на продажбите. Затова и Heinz Canada отново се обединяват с канадската творческа агенция Rethink за проект, който да продължи успеха на „Нарисувай кетчуп“ и да демонстрира емблематичната роля на Heinz в днешаната поп култура.

Rethink правят още една крачка напред, като се обръщат към изкуствения интелект на DALL-E да създаде изображения на кетчуп на базата на думи като „кетчуп“, „кетчуп изкуство“ и други.
„В създадените от AI изображения, доминиращи в новините и социалните емисии, видяхме естествена възможност да разширим нашата кампания „Нарисувай кетчуп“ – вкоренена в прозрението, че Heinz е синоним на думата кетчуп – за да тестваме тази теория в пространството на изкуствения интелект“, каза Жаклин Чао, старши бранд мениджър, бранд комуникации в Heinz.

Екипът започва да тества машината, като я моли да нарисува „автобус с крава“ и „замък от пържени картофи“, преди най-накрая да повери на бота да нарисува „кетчуп“ – което води до изображения на нещо, което изглежда като бутилка Heinz, макар и в различни художествени стилове. Експериментът доказа, че Heinz е синоним на кетчуп, който и (или каквото и да е) да попитате.

Емблематичното лого, нюанса на червеното и уникалната формата на бутилката на Heinz се асоциират с думата „кетчуп“ освен от хората по света и от изкуствения интелект.

Това развитие на кампанията е вдъхновено от неотдавнашния ръст на популярността на AI във всички видове творчески общности онлайн. AI системите и онлайн инструментите като DALL-E и Midjourney предоставиха на потребителите часове забавление през последните месеци, позволявайки на хора без артистични способности или ресурси сами да създават произведения на изкуството, сякаш извлечени направо от въображението им. AI на DALL-E произлиза от изучаването на голям набор от двойки изображение-текст. От това DALL-E изгражда невронна мрежа, способна да генерира нови изображения възоснова на разбирането на връзката между думите в естествения език. Подобно на всички AI, DALL-E проявява отклонения въз основа на своите захранвани набори от данни. Това, че DALL-E силно свързва визуалната идентичност на Heinz с кетчупа, отразява популярността на марката и видното ѝ място в поп културата и потребителските ритуали.