Истинските новини са ценни

Бразилски вестник подчертава стойността на достоверността, като отпечатва новини със същата техника на печат и защита като банкнотите

от Redlink
Истинските новини са ценни

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В свят, в който невярна информация се представя като новина и в който фалшивите новини преобладават, тъй като те сe разпространяват 70% по-бързо от реалните (според изследване на MITMedia Lab), става все по-трудно да се знае на кого и на какво може да се вярва.

Ето защо бразилският вестник Folha de Sao Paulo – най-големият вестник в Латинска Америка, основан през 1921 г., решава да покаже по оригинален начин как истината никога досега не е струвала толкова много.

За да изрази своята позиция, вестникът създава специално издание, отпечатано в Монетния двор на Бразилия, със същите техники на печат и защита, използвани при отпечатването на пари - като специална хартия, воден знак, светли и тъмни тонове на цветовете, елементи, видими само на ултравиолетова светлина, флуоресцентни влакна, холограми, микропечат, микроперфорирана номерация и тактилен печат.

Специалното издание на вестника от 10 страници се разпространява сред избрани абонати. Кампанията включва и външна реклама с различните специално отпечатани новини, поставени на автобусни спирки в Сао Пауло. Така Folha de Sao Paulo показва как в днешно време истинските новини могат да струват колкото валутата на дадена държава. Идеята за кампанията е на бразилската агенция Africa – една от най-големите агенции в страната, част от ABC Group.

С цел да привлече вниманието към фалшивите новини, инициативата на Folha de Sao Paulo също така се стреми да оцени професионалната журналистика като нещо, по-важно от всякога и да представи истинските новини като най-ценната валута в света.

Folha de Sao Paulo се бори с дезинформацията на правителството на президента Болсонаро по теми като коронавирус пандемията в Бразилия, кой е отговорен за унищожаването на тропическите гори на Амазонка и други. Работата на бразилските медии стана много по-трудна, откакто Болсонаро беше избран за президент през октомври 2018 г. Постоянно обиждащите, очернящи, заклеймяващи и унижаващи журналистите изявления са запазена марка на президента Болсонаро, a всяко медийно разкритие, застрашаващо интересите му или тези на неговата администрация, предизвиква нов кръг от груби вербални атаки.

Бразилия е класирана на 107-мо място от 180 държави в световния индекс за свобода на пресата на RSF за 2020 г., което все пак я поставя по-напред от отреденото на България 111-то място.

Вестниците по целия свят полагат усилия, за да подчертаят стойността на проверените репортажи в ерата на фалшивите новини като кампанията на Washington Post – “Демокрацията умира в мрака“ и награждаваната кампания на Droga5 за New York Times "Истината си струва“.

Файл 1