Глобалните тенденции на Reuters Institute за 2022

Oxford University’s Reuters Institute for the Study of Journalism публикува годишните си прогнози за тенденциите, които ще повлияят на медиите през започващата 2022 година, като някои от тях непосредствено касаят и рекламата.

от Redlink
Глобалните тенденции на Reuters Institute за 2022

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Излизане от бурята

Пандемията, която сега се разтяга в третата си година (ако вземем за начало 2019 г.), се оказа натоварено време за новинарските медии. От отчаянието през пролетта на 2020 г., през драматичните събития около президентските избори в САЩ през зимата, първата година беше натоварено време за новини. Междувременно 2021 г. се оказа по-сложна, неочаквана смесица от безпокойство около новите ограничения и умора. Всички „извънредни“ новини извънредно много повлияха на хората.

Сега изглежда сякаш 2022 г. ще е по-нюансирана. Колективните отношения на хората като глобална аудитория с новините в хода на кризата изглеждаха сякаш всеки момент ще излязат извън контрол. Нормализирането на тези напрежения съответства на една по-дълбока тенденция към директно плащане за качествена информация и отдалечаване от пристрастяването към извънредни новини, насочено към уведомления, предназначени да увеличат максимално приходите от дисплей реклама. Институтът на Ройтерс прогнозира продължаване на тенденцията качество спрямо количество.

Проучването му се основава на широкообхватно проучване сред 246 новинарски лидери в 52 държави.

Бизнес поглед

Приходите нарастват, при статични резултати от показванията на страници. Мнозинството (59%) от респондентите в глобалното проучване на Института на Ройтерс съобщават за увеличение на приходите, докато 54% ​​също съобщават за статични или намаляващи показвания на страници. Въпреки това изглежда, че дигиталните реклами работят добре – забелязва се ръст на дигиталната търговия със затворен цикъл, навлизаща в рекламния свят, предлагайки подобрен поток от приходи от партньори.

Абонаментите са в основата на очакванията за ръст на медийния бизнес. 79% от лидерите казват, че това е ключов приоритет за тях дори преди приходите от реклама.

Адаптиране към новата реалност

Подкасти и бюлетини поддържат абонаментите на медиите. 80% от издателите казват, че ще увеличат инвестициите си в подкасти, а 70% ще направят същото за имейл бюлетини - формати, за които става ясно, че увеличават както лоялността, така и новите абонати.

Иновациите са предпочитани пред пускането на нови продукти. Две трети (67%) очакват да прекарат годината в повторение и подобряване на съществуващите продукти; само 32% планират да пуснат нови продукти или марки. Всъщност липсата на технически персонал (или парите за заплащането му) изглежда е главната причината за това решение.

По-широк поглед

Влиянието на социалните медии се променя. Издателите планират да прекарат по-малко време в мислене за Facebook и Twitter, като същевременно инвестират повече усилия в Instagram (+54 точки), TikTok (+44) и YouTube (+43).

Ефектите от технологичното регулиране - малко под една трета (29%) от лидерите на новинарските организации очакват да видят значителни приходи от технологични платформи за лицензиране на съдържание.

Очаква се 2022 г. да бъде година на консолидации, със сделки като придобиването от Ню Йорк Таймс за половин милиард долара на специализирания спортен орган The Athletic, което е много показателно за необходимостта от осигуряване на повече регистрирани абонати и осигуряване на по-голяма стойност. Тъй като много малко продукти са привлекателни за абонамент, това вероятно ще доведе до по-високо качество, съвместимо със сигурни пространства, в които да се рекламира.