Бъдещето на ресторантите – лично и луксозно

Кризата пренаписа правилата на храненето навън и го превърна в изключително преживяване.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Бъдещето на ресторантите – лично и луксозно

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Пандемията промени навиците на хората, като не подмина и ходенето на ресторант. Някогашното очарование на глъчката от говор и смях, идваща от масите и столовете, скупчени едни до други, днес изглежда като далечен, избледняващ спомен. Докато индустрията чака пандемията да отмине, което изглежда ще отнеме повече време от всяка разумна прогноза, ресторантите и кулинарните стартъпи представят нови модели. Целта е да се комбинира по креативен начин уникалното усещане на изискана вечеря с персонално преживяване в тесен кръг, без риск от контакти с много хора.

През юни 2020 в Обединеното кралство е регистрирана платформата Apt. Тя осигурява първокласно преживяване за вечеря за клиентите си и техните приятели. В платформата членуват някои от най-известните готвачи на Лондон, които се обединяват в кризата, за да оцелеят в новите, враждебни за техния бизнес условия.

Клиентът на Apt резервира вечеря за себе си и още максимум осем човека, като може да си избере готвач от членовете на платформата, който изготвя уникално меню за събитието. Вечерята се случва в апартамент в лондонския Town Hall Hotel и условието е бюджетът ѝ да не е под 800 паунда – тоест поне по 100 паунда на човек.

В Ню Йорк съответната услуга се предлага от новопоявила се компания на име Resident. Основателят ѝ Браян Момзен обяснява пред Wunderman Thompson Intelligence: „Във време, когато толкова много нюйоркчани искат да вечерят навън, но безопасно и комфортно, ние предлагаме малки събития в частни пространства. Хората седят на безопасно разстояние едни от други и се обслужват от съвсем малко персонал.“ За своите събития Resident използват частни тераси, покриви на сгради, градини, където гостите опитват пет- или седем-степенно меню с винен лист за цена, започваща от 250 долара на човек.

Прочутият калифорнийски ресторант French Laundry, създаден още през 1900 година, днес със статут на кулинарна институция, отваря врати отново през август със специален режим на работа. Всеки от трите салона на ресторанта работи само с резервация за двама до осем човека, които са от една компания. Eater описва преживяването като достойно за „злодей от филмите за Джеймс Бонд“ – менюто включва Dom Perignon, трюфели, хайвер и гъши пастет на цена от 850 долара на човек.

Шампион в социалното дистанциране на вечерящите е ресторантът на Little Palm Resort and Spa във Флорида, който предлага незабравимо преживяване на фона на залязващото слънце на маса, поставена в плитчините на океана. Красивата гледка и специалното меню струват точно хиляда долара.

У нас столичният ресторант „Иритуали“ отвори отново врати наскоро, като работи само с резервации за групови вечери, ангажиращи цялото помещение. За малък ресторант като този това е много добро решение, а популярността му вероятно ще осигури достатъчно желаещи.

За много от участниците в тези приятелски вечери това е идеален начин да си припомнят удоволствието от хубавите ресторанти от преди пандемията, като ексклузивността на преживяването му придава и допълнителен луксозен привкус.