Аудитория на телевизия 7/8, Слави Трифонов и другите

В няколко материала ще разгледаме отблизо българските телевизии, които не са част от екосистемите на големите групи на Нова и бТВ. Аудиторията им е интересна, защото се различава от общия профил на гледащите телевизия и прави избор в полза на по-нишови канали и предавания.

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Аудитория на телевизия 7/8, Слави Трифонов и другите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Телевизия 7/8 е проект на Слави Трифонов и в нея ролята му е водеща, което веднага личи по средния рейтинг на предаванията. Вечерното шоу на Слави води с видимо по-добри резултати от другите в класацията, като Ванката и Шкумбата изглежда са следващите любимци на аудиторията.

Разпределението по пол отговаря точно на статистическите данни, върху които е изградена пипълметричната система. В България съотношението мъже/жени е 48% на 52%. Отклонения от това разпределение се виждат в Студио Хъ и Кулеков, които имат повече мъжка аудитория, докато Ку-ку бенд, Вечерта на… и, разбира се, кулинарното предаване, са предпочитани от жените. Броят хора в справката не е голям, но това е аудиторията, която гледа съответното предаване от край до край – тоест най-лоялната аудитория.

По местоживеене статистически разпределението за страната е 18% за София – вижда се, че достатъчно софийска аудитория имат Ванката и Студио Хъ, а Крум Савов, въпреки ниските си рейтинги, е любим на софиянци. 16% от българите живеят в градове над 100 000 души. И тук предпочитанията по предавания са подобни на тези на софийската аудитория. Градовете с под 100 000 човека население са 40% според статистическата извадка, с която работи ГАРБ, но в предаванията на телевизия 7/8 тези хора не са достатъчно представени за сметка на хората от селата, които при 26% по статистика, представляват доста по-голям процент от аудиторията на 7/8.

Разпределението по възраст е категорично в полза на по-възрастните. При статистически данни за 22% население между 4 и 24 години и 27% между 25 и 44 години, виждаме доста по-малък процент зрители в тези сегменти, за сметка на тези 60+ години, които представляват преобладаващата част от аудиторията.

Възрастта на аудиторията на телевизия 7/8 обяснява и профила по тип заетост, където пенсионерите са много повече от статистиката от 21% на национална база, докато работещите, които у нас са 50% от населението, в аудиторията на телевизия 7/8 са по-малък процент.

Аудиторията на телевизия 7/8 изглежда са преимуществено по-възрастни хора, живеещи в малки населени места, с малък превес на жените.