Седмица 14 – телевизия ли?

Аномалиите във времето и летните температури са тревожен сигнал не само за планетата, но и за телевизионната гледаемост

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 14 – телевизия ли?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Аномалиите във времето и летните температури са тревожен сигнал не само за планетата, но и за телевизионната гледаемост. През седмицата между 1 и 7 април средноседмичните рейтинги са на нива равни на тези от края на май месец миналата година – тоест края на тогавашния пролетен ТВ сезон и началото на астрономическото лято. Начало на лятото вече има, съответно това е и едната причина за намаляващ зрителски интерес. Дългосрочно разбира се не може да се подценява и общата тенденция към по-малко гледане на телевизия.

Намаление в рейтингите се вижда и за огромна част от предаванията в класацията с топ заглавия. Намалението не е драматично, но е знаково за общата тенденция. Не за първи път се забелязва и видимо отдръпване от новинарското съдържание. В толкова наситени със събития дни това е знак и за съдържанието и начина на поднасяне на новините по телевизията, което също привлича или не зрителите пред екрана.

Този сезон в ефира на телевизиите има доста телевизионни игри. Този формат е традиционно любим на зрителите и доста гледан, но и той е жертва на намаляващата гледаемост. На графиката с ТВ игрите се вижда, че всички те постепенно намаляват рейтингите си с напредването на сезона, включително и тези от тях, които са излъчвани и преди и имат лоялна аудитория.

При предаванията в прайм тайма промяната не е толкова видима и рейтингите в общи линии са стабилни. Това е добра новина за големите телевизии, за които високата гледаемост във вечерните часове може в някаква степен да компенсира по-ниската гледаемост през деня. Освен това предстоят финални епизоди на повечето риалити формати и това вероятно ще привлече повече зрители.