Телевизионният пазар до март – само бТВ не стига

Пазарът отбелязва малък ръст, все така благодарение основно на бТВ.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Телевизионният пазар до март – само бТВ не стига

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Месец март е първият в годината активен телевизионен месец, с по-високи цени за реклама и активно присъствие от една страна на всички популярни програми и сериали, които са в средата на сезона си, а от друга активности на повечето рекламодатели.

От тази гледна точка телевизионният пазар се развива добре, с малък ръст в доставените рейтинг точки за групата зрители 25-54 години.

Ръстът е неравномерно разпределен сред телевизионните групи. Основната заслуга отново е на групата на бТВ, която има двуцифрен ръст от началото на годината, но това не стига да компенсира останалите резултати на пазара. Групата на Нова телевизия отбелязва лек спад, но остава лидер на пазара с голямо портфолио от канали, The Sales House също имат ръст, макар и да не достигат нивата от 2022 година.

Разгледан по месеци пазарът е стабилен и бележи малък ръст от януари до март.

Двете най-големи телевизионни групи запазват тенденцията от началото на годината – бТВ расте, групата на Нова телевизия не. При бТВ през последните два месеца се отбелязва двуцифрен ръст и нива на продадени рейтинг точки над тези от последните две години. В групата на Нова телевизия има спад, като той е малък като процент, но като TRPs е достатъчен да се отрази на общите нива на пазара и да елиминира до голяма степен влиянието на ръста на бТВ върху общите резултати.

Всичко това са добри новини, ако не са съпроводени и с огромен ръст на рекламното време. За февруари - миналия месец - например има излъчени 30% повече рекламни минути, с които е генериран минимален ръст на рейтинг точките и по всяка вероятност и през март данните ще покажат същото. Това означава, че за доставянето на даден брой рейтинг точки или TRPs се излъчват повече на брой реклами, тъй като гледаемостта намалява. Бързото затопляне на времето също не е добра новина за телевизионната гледаемост, която се влияе от времето, прекарано навън.