Залезът на импулсивното пазаруване

Икономическата криза ограничава импулсивното пазаруване и марките трябва да компенсират тази промяна с нови политики.

от Redlink
Залезът на импулсивното пазаруване

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Анализ на MMR Research показва, че импулсивното купуване намалява, тъй като икономическият натиск нараства и навиците за пазаруване се променят. Марките трябва да преразгледат подхода си към разработването на продукти и ангажирането на потребителите.

„Всяка категория разчита до известна степен на непланирани покупки от страна на купувача, но в момента има много фактори, които са лоша новина за импулсивното поведение“, казва Андрю Уордлоу, главен директор по идеите в MMR Research.

Водещ фактор е цената - в своите дискусии за резултатите от 2023 година няколко компании от FCMG (бързооборотни стоки) посочват важността от наличието на силни марки, за да могат да увеличават цените, като същевременно поддържат рентабилността, но за много обемите на продажбите остават непроменени или намаляват, тъй като потребителите затягат коланите.

Тенденцията към по-умишлено живеене или поне по-умишлено харчене също прави по-малко вероятни ad hoc решения в магазина.

Преминаването към онлайн пазаруване, което се ускори по време на пандемията, намалява възможностите за импулсивно пазаруване.

Регулирането в някои категории е насочено към ограничаване на нездравословните модели на потребление (напр. реклама на HFSS – продукти с високо съдържание на мазнини, сол и захар).

В тази ситуация марките имат нужда от нови решения, които работят за преодоляване на изброените проблеми

Например лимитираните серии продукти или комбинацията от две или повече марки за такива продукти могат да създадат силно чувство за FOMO (Страх от пропускане). Продукти като сосът The Godfather Pasta Sauce на Heinz илюстрират това.

Потребителите са привлечени от марки, които отговарят на техните ценности. Линията за красота на Alicia Keys например илюстрира как продуктите с ясно изразени ценности резонират с нарастващото желание за смислена консумация.

В „икономика с ниско внимание“ привличането на внимание на рафта е от решаващо значение. Така че привлекателната опаковка е важна – пример е новаторският подход на Juicy Marbles към месото на растителна основа.

Нарастването на онлайн пазаруването на хранителни стоки сочи към необходимостта от преодоляване на сетивната празнина и подобряване на доверието в дигиталните среди. (Инструментът Sensory Charged Video на MMR твърди, че стимулира импулсните покупки и повишава ангажираността на потребителите онлайн.)

„Като партньори на CPG (пакетирани потребителски стоки) индустрията, ние трябва да прегърнем иновациите, които отговорно генерират ръстове в непланираните покупки“ – казва Андрю Уордлоу, главен директор „Идеи“, MMR Research.