Стрийминг и спорт – фокус за рекламодателите през 2024

Стрийминг платформите, поддържани от реклами, предоставят на рекламодателите нови възможности за достигане до спортните фенове и до нови поколения спортни ентусиасти.

от Redlink
Стрийминг и спорт – фокус за рекламодателите през 2024

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Традиционно спортът е обединяваща сила в общия стремеж на феновете да гледат как любимите им отбори играят и побеждават. В последно време услугите за стрийминг променят изживяването при гледане на спорт – от спортни спектакли на стадион на живо, тези услуги сега предлагат на потребителите лукса да наваксват със спорта по света от комфорта на собствения си дом. По същество те пораждат ново поколение спортни фенове, които гледат на спорта по различен начин и по-интерактивно от предишните поколения любители на спорта.

По този начин услугите за стрийминг променят представите за големите спортни събития и тяхното излъчване. Рекламодателите и доставчиците на съдържание намират нови поколения спортни ентусиасти и нови начини за свързване. Това се превръща в по-завладяващо изживяване при гледане, с иновативни технологии, които приближават потребителите до играта.

Как маркетолозите могат да се възползват от промените в гледането на спорт през стрийминг платформа? Тази тема се обсъжда на дискусия, озаглавена „Стрийминг и спорт: защо е игра за рекламодателите“, включваща Рут Мортимър, глобален президент на Advertising Week; Ед Лав, мениджър придобиване на съдържание на Samsung TV Plus; Арън Милър, ръководител на спортните партньорства на Omnicom Media Group и Ким Маккони, маркетинг директор на Kayo Sports. Панелът е част от Ден 2 на Advertising Week APAC 2023 в Австралия.

Фрагментацията на публиката променя гледането на спорт

МакКони казва: „Публиките стават по-фрагментирани през последните няколко години, особено по отношение на обхвата както на линейни канали, така и на стрийминг. Ако вземете предвид персонализацията и удобството, които стриймингът предлага, смятам, че медията ще изпревари линейната телевизия по растеж през следващите пет години.“

Милър се съгласява с нея относно фрагментацията на аудиторията, като казва: „Ние работим с марки в различни спектри на излъчване и фрагментацията и сложността (на публиката) стават все по-трудни за управление.“

Стрийминг услугите обаче трябва да съчетават финансовата отговорност за предлагане на достъпност за потребителите, като същевременно плащат огромни такси за права.

На въпрос дали стриймингът предоставя повече възможности и предизвикателства за рекламодателите Милър казва, че рекламодателите се интересуват най-много от новите възможности с навлизането на стрийминга в спорта. Той обаче изразява опасенията си относно липсата на възможност за продължителни кампании на стрийминг платформите, което прави рекламодателите скептични относно закупуването на присъствие в това съдържание.

Спортът и следващата голяма тема в стрийминг войните

През 2023 г. се очаква стрийминг платформите да похарчат до 8,5 милиарда щатски долара в световен мащаб за спортни права. Но дали тази статистика определя ролята на спорта в стрийминг съдържанието за зрителите? И дали рекламодателите желаят да участват?

На въпрос дали спортът ще бъде следващото „голямо нещо“ във войните за стрийминг услуги, МакКони и Лав се съгласяват, че ще бъде. МакКони добавя: „Amazon има права за NFL в САЩ от няколко години, като YouTube е готов да навлезе в това пространство тази година. Въпреки това някои стрийминг услуги като Netflix, които са по-фокусирани върху печалбите, ще продължат да избягват да влизат в тези войни поради високите такси за права. Но платформи като Facebook ще предложат нови модели, за да присъстват на спортната арена на живо.“

Различни формати за различни потребители

Стриймингът довежда нови фенове на спорта – милениъли и поколението Z – сред своята аудитория и те предпочитат съдържание на малки порции, до което имат достъп когато им е удобно. Порциите съдържание в спорта са свързани с услуги, предлагащи кратки ключови моменти като отделни предавания за тези, които не искат да гледат цялото събитие на живо.

Сега марките могат да прокарват нови, краткотрайни формати и да общуват по-интерактивно със своите потребители. Има огромен апетит за услуги за стрийминг, както и за линейна телевизия. Все още не е достигнат етап, в който да се мисли „линейна телевизия срещу стрийминг“.

МакКони обяснява: „Миналата година Kayo регистрира 109% ръст за поредицата F1 Minis. Това са 20-минутни формати, но след това направихме „Bites“, които са дълги около три до пет минути. Сега стартирахме „MVP“, които са ключови моменти от представянето на всеки отделен играч. Така че сме свидетели на огромен растеж на по-млада аудитория, която иска да види любимите си спортове в по-малки сегменти, когато им е удобно.“

Стрийминг платформите дават ефир и на спортове, които обикновено не биха се излъчвали по телевизията. Нишови спортни събития като бойни спортове, състезания с дронове и дартс могат да станат големи победители за стрийминг услугите, но засега растат постепенно.