Само 55 марки годишно купува всяко домакинство

Coca Cola е най-предпочитаният бранд на планетата, следван от Colgate и Maggi.

от Redlink , Източник: Kantar
Само 55 марки годишно купува всяко домакинство

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Годишното проучване за присъствието на марките Brand Footprint, базирано на Worldpanel на Kantar, представя подробен анализ на поведението на купувачите в световен мащаб през 2021 г., установявайки, че домакинствата фокусират избора си само върху 55 марки годишно. Да станеш една от тези марки е ключът към растежа на марките бързооборотни стоки. За потребителските марки списъкът с „продукти, за които се отива до супера“ – който е уникален за всяко домакинство – означава, че ако сте извън този списък, вие сте извън вниманието на потребителите.

Тазгодишното проучване, което е 10-то издание на доклада, представя основните нагласи в купуването на хранителни продукти.

Увеличаването на честотата на присъствие в списъците с марки на всяко домакинство е най-добрият начин за растеж и всъщност единственият начин за последователен растеж година след година.

Успехът за малките марки означава увеличаване на проникването в предпочитаните марки на домакинствата с 0,5% годишно в рамките на даден пазар, а за по-утвърдените марки с 1,5%.

Въпреки това е много трудно да се постигне постоянен растеж. От Топ 50 на най-избираните световни марки само две са отбелязали растеж през всяка от десетте години, в които се изготвя доклада. Две марки на Unilever – Dove и Vim са постигнали този забележителен успех.

Най-ефективните марки за 2021 г.
За 10-та поредна година Coca-Cola остава най-избираната марка на планетата, купувана 6,6 милиарда пъти през годината, което е с 3% повече на годишна база. Colgate остава втората най-избирана марка и е марката, която присъства в повечето домакинства, като 57,3% от света я купуват поне веднъж годишно. След едногодишна пауза Maggi се завръща в топ 3 на най-избираните марки, като е закупена 3,4 милиарда пъти, което е с 11% повече на годишна база и отбелязва най-голямото увеличение на глобално присъствие (1%) от всяка марка.

Акценти в избора на домакинствата.
През 2021 г. домакинствата по света са направили 416 милиарда избора на марки, което е увеличение с 1,4% спрямо 2020 година. Световните топ 10 марки представляват 7,4% от всички покупки (нарастване с 3,2% на годишна база), докато световните топ 50 представляват 17,2% (ръст от 1,8% на годишна база).

Close-Up и Cheetos са най-новите марки, които се присъединяват към клуба „един милиард“, достигайки крайъгълния камък да бъдат закупени повече от един милиард пъти през годината. 28 вече са достигнали този етап, спрямо 16 през 2012 г.

През 2021 г. 27 от 50-те най-добри световни марки растат. Brooke Bond е най-бързорастящата топ 50 марка за годината, с 24% ръст, избрана почти 1,5 милиарда пъти благодарение на продължаващото силно представяне в Индия, издигайки марката със седем места в класацията Brand Footprint до #14 позиция. Philadelphia се присъедини към топ 50 глобални марки (#48), като е избрана 680 милиона пъти, което е с 5% повече на годишна база. Gatorade отново влиза в топ 50 през 2021 г., като ръстът от 6% го издига на позиция #47, за първи път от 2013 г.

Red Bull отбелязва най-голямото увеличение извън топ 50 марките, с +16% увеличение, което се равнява на избиране още 77 милиона пъти, което е 10-то най-голямо увеличение, наблюдавано в световен мащаб, и се издигна с 13 места в класацията до 65-о място.

Най-големите марки продължават да показват своята сила и устойчивост през 2021 г., надминавайки останалата част от пазара на бързооборотни стоки. През последното десетилетие те са увеличили глобалния си обхват с 11%, в сравнение с 8% за Топ 50 марки от всички бизнеси като цяло. За да се превърнат в световна сила, марките трябва да постигат все по-трудни цели. Глобално присъствие от поне 30% е необходимо, за да се присъединят към световните топ 10 марки, заедно с честота на покупки от поне шест пъти годишно на домакинство.