Промяната идва: бъдещето на модела на работа на медийните агенции

Според проучване на WFA само 11% от анкетираните представители на големите мултинационални марки мислят, че настоящия модел на медийните агенции ще отговаря на бъдещите им нужди

от Redlink
Промяната идва: бъдещето на модела на работа на медийните агенции

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Докладът на WFA Future of Media Agency Models, базиран на проучване на Media Sense сред повече от 70 мултинационални компании, представляващи 50 милиарда долара рекламни разходи, показва, чепреобладаващата част от анкетираните се стремят да да подобрят своя модел на работа с агенции. Само 11% от анкетираните смятат, че настоящият им модел на агенция ще отговаря на бъдещите им нужди, докато 24% казват, че е неподходящ за бъдещите им цели. Според доклада традиционните холдингови групи агенции ще продължат да играят важна роля за бизнеса. Благодарение на обхвата и обема на техните предложения към клиентите, както и на способността им да интегрират всички маркетингови дисциплинипод един покрив, утвърдените холдингови компании ясно добавят стойност за клиентите и са основният модел, използван от респондентите на проучването.

Но една нова порода гъвкави, специализирани и фокусирани върху технологиите агенции също могат да добавятизмерима стойност към по-централизирания медиен модел. Проучването открива растеж сред този тип агенции, докато отношението на глобалните медийни лидери от страна на клиента към тях също се развива:

45% от анкетираните заявяват, че търсят по-голяма гъвкавост, по-специално в начина, по който саобслужвани;
37% търсят опростяване чрез по-малко на брой и по-добре интегрирани партньори;
97% посочват достъпа до таланти като ключов приоритет за бъдещето, докато 92% посочват интеграцията , а 92% и по-голямата скорост.

Въпреки че медийните и творческите изисквания остават различни, 1 от 4 от анкетираните планират да консолидират медийните, творческите, данните и технологичните си нужди.

По-малко индивидуални канали, по-интегрирано потребителско изживяване

"Клиентите търсят по-"мрежов" модел, при който глобалните възможности на агенциите могат да бъдат използвани за отключване на скорост, гъвкавост и талант. И все пак това ново изследване на WFA и MediaSense разкрива, че разликата между очакванията и реалността е най-голяма за тези атрибути. Като индустрия, ние имаме работа за вършене, за да излезем с моделите и подходите, които отприщват по-голяма ефективност ", каза Катрин Лаутие, вицепрезидент, глобален ръководител на Media & Integrated Brand Communication, Danone и People & Partners Co-Brand Champion в рамките на Медийната харта на WFA.

Докладът установява, че съвременните медийни организации призовават за по-рационализирани предложения, способни да "съединят точките" между все по-широк набор от маркетингови допирни точки. Това изисква инвестиции в данни и стратегически способности, заедно с по-разнообразен набор от таланти, способен да отиде дълбоко и широко. Бъдещето вероятно ще се фокусира по-малко върху индивидуалното изпълнение на каналите и повече върху гъвкавото, интегрирано потребителско изживяване.

Изследванията също така сочат нарастващ поход към централизация и по-ефективни модели на обслужване.

Когато са помолени да обмислят следващите три години:

53% са съгласни, че ще видим по-голяма централизация на услугите на агенциите;
66% казват, че ще видим по-голямо офшориране на услугите на агенциите, за да отключим ефективността;
47% са съгласни, че необходимостта от специализирани агенции ще остане силна, като изследването подчертава високото ниво на апетит за медии на дребно, инфлуенсъри и вътрешна подкрепа като ключови дисциплини, където специалистите могат да процъфтяват.

Мат Грийн, директор на Global Media Services в WFA коментира:.: "Моделът на традиционната медийна агенция се развива. Фокусът е върху по-"мрежов" модел, при който възможностите на глобалните агенции – независимо от това къде са базирани – се използват за отключване на скоростта и гъвкавостта и подобряване на достъпа до таланти. "

Докладът "Бъдещето на моделите на медийните агенции" също подчертава недоволството от традиционните модели на компенсация, като:

52% от анкетираните казват, че тук има място за подобрение; и
21% разкриват, че е негоден за бъдещи цели.

Мнозина твърдят, че комисионните или моделите, базирани на фиксирано време и материали, ограничават гъвкавостта и плавността при внасянето на таланти или проучването на различни модели на обслужване. Съответно 74% очакват, че през следващите 3 години ще видим преминаване към модели, базирани на продукцията или резултатите, като алтернативен подход.

Други ключови констатации от доклада "Бъдещето на моделите на медийните агенции":

Ерата на изкуствения интелект и автоматизацията може да помогне на агенциите да оптимизират работната си сила чрез намаляване на ръчните, повтарящи се задачи. Докато по-голямата част от анкетираните (86%) оценяват автоматизацията като важна стъпка към модернизацията, удовлетвореността от настоящите възможности на агенциите е ниска;

92% от анкетираните смятат, че бързината и гъвкавостта са важни, но само 31% са доволни от начина, по който тяхната агенция работи в тази област;

Разнообразието от екипи (14%) и екологичната устойчивост (14%) се нареждат най-ниско по отношение на удовлетвореността на респондентите от настоящия им модел на агенция.