Полза вместо развлечения – Amazon измества Tiktok като най-предпочитана платформа

В поредното си проучване за доверие в рекламните платформи от потребителите и от бизнеса, Kantar констатира сближаване на позициите и изместване на интереса от развлеченията към ползата.

от Redlink , Източник: Kantar
Полза вместо развлечения – Amazon измества Tiktok като най-предпочитана платформа

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Както всяка година, така и този септември, Kantar представи своя специализиран доклад Media Reactions 2022, който изследва променящите се нагласи към медийния пейзаж. Той се основава на данни, предоставени от приблизително 18 000 потребители и 1000 старши маркетинг специалисти в 29 страни.

Рекламата често се възприема от потребителите като прекъсване, разсейване или просто раздразнение. Разбирането къде публиката е най-отворена или дори приветлива към подобни комуникации е един от начините марките да отговарят на предпочитанията на своята целева аудитория. Именно с цел да отговори на въпроса за предпочитанията на потребителите, но и на професионалистите, всяка година Kantar представя резултатите от проучването, разделяйки предпочитанията на публиката и професионалистите, които традиционно се разминават. Миналогодишните резултати са тук.

Спонсорираните събития са начело на класацията

Разглеждайки всички медийни канали, през 2022 година проучването на Kantar за медийни реакции установява, че спонсорираните събития са каналът, „където потребителите най-много оценяват рекламата и е най-малко вероятно да гледат негативно на рекламите“. Това е трета поредна година, в която водещият канал за комуникация, избран от потребителите, не е дигитален.

Второто място по този показател заемат списанията, пред киното, рекламите в местата на продажба и дигиталните външни реклами.

Разглеждайки конкретно онлайн медиите по отношение на доверие в рекламата, съдържанието на инфлуенсърите води пред сайтовете за електронна търговия, подкастите, историите в социалните медии и рекламите в стрийминг платформи за музика. Специално при съдържанието от инфлуенсъри, Kantar отбелязват шест пункта подобрение в показателя за доверие към рекламните послания от инфлуенсъри.

Amazon изпреварва tiktok в диджитъл

Интересно е подреждането сред дигиталните марки, където има промяна за първи път от няколко години насам. Amazon изкачва класацията с едно място на годишна база и в момента е най-популярната рекламна дестинация сред потребителите. Рекламните послания на неговия сайт се смятат за подходящи, полезни и с високо качество.

TikTok, платформата за споделяне на видео, е номер едно през миналата година. През 2022 г. тя пада с едно място надолу, но рекламите на тази платформа все още се смятат за забавни и развлекателни от потребителите. Spotify се изкачва с четири позиции до трето място, като основните предимства на рекламата в аудио стрийминг платформата са качество и добро отношение към рекламите. Google и Snapchat също са в челната петица.

Продължава разделянето между маркетинг/потребител

Не за първа година класациите на работещите в маркетинга се различава от тази на потребителите. За професионалистите, занимаващи се с маркетинг, на първо място като най-предпочитана дигитална медия е Instagram. Google и YouTube са съответно на второ и трето място. TikTok заема четвърто място, което е подобрение с три места на годишна база и за първи път влиза в топ 5 на професионалистите. За отбелязване е, че има сближаване на позициите между потребителите и бизнеса, както и съвпадащи медии в класацията. Цели 84% от анкетираните маркетинг специалисти планират да похарчат повече за TikTok през 2023 г.

„За специалистите по маркетинг е важно да знаят кои канали и платформи са най-ефективни за марката, тъй като кампаниите са седем пъти по-въздействащи сред възприемчива аудитория“ – коментира Пабло Гомес, APAC Media Lead и ръководител на криейтив и медии в Kantar Сингапур.