От какво се страхуват маркетинг специалистите?

Според ново проучване Funnel 64% от маркетолозите се страхуват, че AI ще открадне работните им места

от Redlink
от какво се стархуват маркетинг специалистите Снимка: Yan Krukau /pexels

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Възходът на AI революционизира маркетинговата индустрия и преначертава картата на това как маркетолозите работят с данни. Във втория си годишен доклад, Marketing Data State of Play 2024, Funnel се гмурка дълбоко във възгледите на маркетолозите за AI, перспективите за маркетинговата индустрия и как маркетолозите се надпреварват да получат нови умения, за да останат на повърхността в морето на трансформацията, задвижвана от AI.

Докладът на Funnel отразява много голямата несигурност, завладяла маркетинговата индустрия. Почти двама от трима маркетинг специалисти се опасяват, че AI може да ги замени на работните им места през следващите пет години, а 3 от 4 казват, че AI инструментите ще повлияят на тяхното заплащане.

Освен това, докладът на Funnel показва, че маркетолозите отделят много време за изчислителни задачи, като около 63% от заявяват, че отделят време за задачи, които вече могат да бъдат автоматизирани. Например, някои респонденти прекарват до 25 часа месечно в съставяне на отчети.

Докато AI инструментите могат да помогнат на маркетинг спеицалистите да автоматизират почистването и организирането на данни, според констатациите на Funnel някои роли като управлението на акаунти, анализи, продуктов маркетинг и SEO изискват стабилни умения за работа с данни.

Специалистите по маркетинг, които могат да идентифицират аномалии, да разберат пълния контекст и да извлекат прозрения, за да вземат критични за бизнеса решения, ще бъдат по-добре подготвени да използват потенциала на автоматизацията и изкуствения интелект.

Докладът показва, че маркетолозите поемат отговорност и се надпреварват да усвоят нови умения, за да се справят с бързото развитие – 85% от анкетираните заявяват, че актуализират своите умения за работа с данни поради широкото навлизане на AI.

"Маркетолозите не трябва да се страхуват от AI. Вместо това те трябва да се съсредоточат върху повишаването на квалификацията си и да се научат да използват автоматизацията и AI инструментите за увеличаване на производителността. Солидните умения за боравене с данни ще останат най-голямото им оръжие. Чрез автоматизирането на незначителни и повтарящи се задачи и фокусирането върху критичното мислене, маркетолозите могат да отключат творческия си потенциал и да продължат да доставят стойност в развиващия се маркетинг пейзаж.", коментира Пер Маде, CMO във Funnel.

Общо 713 маркетолози са участвали в проучването през май и юни 2023 г., като те представляват широк спектър от държави, размери на компаниите, индустрии и роли. Двадесет процента от анкетираните идват от базата данни на Funnel, а останалите идват от външен панел от маркетолози. Проучването е проведено от независимата изследователска компания Ravn Research.