Мнозинството от инфлуенсърите и създателите са водени не от парите, а от страстта си и желанието да изградят общност

Доклад на MMI Agency споделя резултати от проучване и полезни прозрания за брандовете

от Redlink
Повечето  инфлуенсърите и създателите са водени от желанието да изградят общност, а не от парите Снимка: Pexels.com, Oladimeji Ajegbile

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Проучване, проведено онлайн от Harris Poll от името на агенция MMI през април 2022 г., анкетира 140 възрастни в САЩ, които са компенсирани под някаква форма срещу публикуване на оригинално съдържание в социалните мрежи за марка, платформа или аудитория/общност и се смятат за влиятелни лица или създатели, с най-малко 5000 последователи или връзки в социална мрежа.

„Ролята на инфлуенсър маркетинга се превърна в жизненоважен компонент от практиката на маркетолозите и брандовете“, казва Маги Малек, главен изпълнителен директор на MMI. „Поръчахме това изследване, за да придобием нови прозрения за това как тази тактика може да бъде най-ефективна и за да осигурим неоспорима добавена стойност за марките, които обслужваме, и тяхната публика.“

Противно на общоприетото схващане, че повечето инфлуенсъри или създатели са в играта, за да спечелят слава и богатство, 77% oт тях казват, че го правят, защото имат страст към съответните области, а две трети (66%) искат да изградят общност около споделени интереси, според резултатите от проучването на MMI Agency/Harris Poll. Нещо повече, почти всички анкетирани (98%) казват, че за тях е важно да работят с марки, които са в съответствие с техните ценности.

Анкетата също така установява, че мнозинството анкетирани (59%) предпочитат термина „създатели“ пред „инфлуенсъри“, като според тях първият термин капсулира по-добре ролята им в маркетинговия процес. Според един субект на проучването, „Инфлуенсърът има някои негативни конотации и се чувства малко като че се хвалите. Чувствам, че създавам съдържание повече, отколкото да влияя на хората.“ Но остава голям сегмент от респонденти, които застават на позицията „инфлуенсър“: „Това помага на зрителите да разберат, че съм тук, за да давам предложения и да помагам на хората“, казва един от тях.

Други интересни открития на изследването:

Аудиторията и съдържанието са от първостепенно значение:

3/5 (61%) от създателите казват, че марките трябва да имат предвид своята аудитория, когато си партнират с тях, а 57% казват, че трябва да имат предвид необходимостта съдържанието да бъде автентично. Според един респондент: „Най-важното нещо за инфлуенсърите и създателите е връзката с тяхната публика, така че спонсорството или одобрението на марката, които заплашват тези взаимоотношения, са потенциално много вредни.“
„Инфлуенсърите са наистина обсебени от категорията, в която се намират, те винаги са в режим на откриване и обичат да донасят нещо свежо и неочаквано за техните последователи. Шест от десет (60%) казват, че ангажираността с техните последователи и изграждането на общност е най-важният фактор за цялостния им успех. Маркетолозите трябва да разберат тази страст. Това е, което ги движи.", коментира Джон Герзема, главен изпълнителен директор на The Harris Poll:

Парите са второстепенни: Само 12% от анкетираните казват, че приходите са най-важният фактор при определянето на техния успех.

Повече „инфлуенсъри“ избират TikTok, отколкото „създатели“: Със значителна разлика, 72% от тези, които смятат себе си за инфлуенсъри, е по-вероятно да бъдат в TikTok, срещу 54% от създателите.

Еднократните проекти и дългосрочното сътрудничество с марки са еднакво често срещани: Четирима от 10 (43%) казват, че средното им партньорство с марка е само за еднократна кампания, докато същият брой (43%) казват, че партньорствата им с марка са целогодишни или по-дълги амбасадорски програми.
Само 14% казват, че имат постоянни или неопределено дълги партньорства с марки. Въпреки това повече от две трети (68%) казват, че брандовете обикновено се ангажират с тях отново, ако първоначалната еднократна кампания се окаже успешна.

Партньорствата с марки осигуряват значителна част от приходите: За почти една трета от творците (31%) партньорствата с марки съставляват 50% или повече от техните приходи.

Разходите оказват влияние: Близо две трети от създателите (63%) казват, че разходите, като например фотосесии, са значително бреме за тях. И близо половината (47%) казват, че марките трябва да имат предвид тези разходи, когато си партнират с тях.

Половината са попаднали в бизнеса случайно, другата половина - целенасочено: 52% от респондентите казват, че целенасочено са се стремили да станат инфлуенсъри или създатели с намерение да станат популярни; 48% казват, че случайно са станали инфлуенсъри или създатели и сега се възползват от това.

„Тези констатации могат да послужат като ръководство за марките и агенциите, докато взаимодействат с творците, които се движат напред“, казва Малек. „Основните двигатели на творците, разкрити в това проучване, потвърждават това, което открихме в нашата работа: те са автентични и страстни. Ето защо са толкова ефективни и защо сме толкова развълнувани да участваме в този бизнес.“