Луксозните стоки стават женска категория

Проучване на Havas Media Network анализира причините за пазаруване на луксозни стоки и новите тенденции в сегмента.

от Redlink
Луксозните стоки стават женска категория

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В момента жените харчат най-много във всички ключови категории луксозни стоки и основната причина за това е самоугаждането, твърди ново проучване от Havas Media Network.

Проучването проследява промените в сегмента и новите мотиви на купувачите. Според Havas купувачите на луксозни стоки обикновено попадат в две широки категории. Първата е описана като „любители на разкоша“, които гледат на луксозните стоки като на символ на успеха, ценят естетиката и персонализацията. Другият е „Ценители на качеството“, които дават приоритет на изработката, висококачествените материали, историите на марката и издръжливите продукти.

Сега, с появата на безпрецеденто висока покупателна способност на жените, има нова категория купувачи, които купуват „подмладяващи средства за радост“. Луксозните марки трябва да преоценят своето разбиране за мотивите за пазаруване на потребителите на луксозни стоки от висок клас.

В пет ключови луксозни категории (мода и аксесоари, красота и лична хигиена, пътуване и гостоприемство, домашен и интериорен дизайн и храна и напитки) жените са склонни да харчат повече във всички изследвани луксозни категории с изключение на пътуванията, където разходите им са еднакви с тези на мъжете.

Две трети (62%) от жените купуват луксозни артикули само за себе си в сравнение с 46% от мъжете, като основната причина жените да харчат за лукс е да си доставят удоволствие.

Повече от половината жени дават приоритет на емоционалното харчене и „проблясъците на радост“ по време на своето луксозно потребителско преживяване. Междувременно две от пет жени определят луксозната покупка като „качествена“, „майсторска изработка“, „добре направена“ и „дълготрайна“.

Потребителите на луксозни стоки от висок клас са най-склонни да търсят вдъхновение за луксозни покупки чрез социалните медии (33%), следвани от дигитални канали като уебсайтове на магазини, търсачки и уебсайтове за начин на живот (29%).

Чери Колинс, глобален стратегически партньор в Havas Media Network, коментира: „Жените са развили нови взаимоотношения с лукса и на свой ред луксозните марки трябва да преконфигурират начина, по който се ангажират със сегмента купувачи от висок клас. Тъй като разходите за луксозни стоки на мъжете от високия клас потребители са изпреварени от жените, марките трябва да преосмислят начина, по който разбират категорията.”