Колко реклами на алкохол виждаме онлайн?

Независимо проучване на WFA показва активноста на онлайн рекламата на алкохолни марки

от Redlink
Колко реклами на алкохол виждаме онлайн?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Независимо проучване, използващо същата технология като регулаторните органи в Европа и Обединеното кралство, показва колко ниска e всъщност експозицията на хората към реклами на алкохолни марки онлайн. Оказва се, че само 0,82% от всички реклами, виждани онлайн от потребителите, са на алкохолни марки.

Проучването, поръчано от WFA, е проведено от независимата изследователска фирма Nielsen, използвайки аватари, които имитират реалното преживяване на потребителите онлайн. Проектът Digital Avatar използва четири такива за проследяване на рекламната активност на 12 пазара (Белгия, Бразилия, Чехия, Дания, Ирландия, Япония, Мексико, Холандия, Нигерия, Филипините, Южна Африка и Испания). Четирите симулирани потребителски профила (аватари) са: дете под 12 години, тийнейджър 12-17, възрастен и неутрален. Медийната вселена е формулирана като смесица от сайтове и канали в YouTube, популярни сред и имащи афинитет на съдържание/жанр с тийнейджърска и детска аудитория, както и най-високопрофилни сайтове и канали, за да се постигне симулация на средните навици за сърфиране във всяка една страна. Всеки от четирите аватара посещава 100 основни URL адреса, както на настолни, така и на мобилни устройства, като се наблюдава и произволно избрана подстраница. Това създава 1600 посещения на ден на държава. Проучването продъллжава 21 дни между 7 и 27 октомври 2021 г., което довежда до 33 600 посещения на държава, или общо 403 200. Общият брой на рекламите, заснети от всички аватари, е 121 232.

Чрез констатациите от The Digital Avatar Project, Nielsen оценява общата разпространение на рекламата на алкохол, както и вероятностния процент на излагането на непълнолетно лице на реклама на алкохол.

Изследването установява, че маркетингът на алкохолни напитки формира малка част от дигиталната реклама, виждана от потребителите. Основните резултати от изследването са:

– 0,82% от всички реклами, виждани онлайн от всички възрасти, са на алкохолни марки ;
– На непълнолетно лице ще бъде показана една реклама за алкохол на 420 посетени уебсайта. –– – Това би означавало, че на непълнолетен ще бъде показана само една реклама за алкохол за 18 часа 41 минути, прекарани онлайн.

„Разпространено е вярването, че непълнолетните са бомбардирани с реклами за алкохол. Това проучване показва, че това просто не е така и предлага полезна гледна точка по отношение на размера на възприемания проблем. Въпреки това WFA продължава да работи със своите партньори и членове, така че контролите за безопасност на марката се стремят да елиминират излагането на непълнолетни на съобщенията от алкохолни марки онлайн“, казва главният изпълнителен директор на WFA Стефан Льорке.