Колко е важно малките бизнеси да имат уебсайт?

Наличието на сайт с първокласен уеб дизайн и ясно потребителско изживяване помага на компаниите да се откроят, да привличат потребители и да увеличават продажбите.

от Redlink
Колко е важно малките бизнеси да имат уебсайт?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Наличието на сайт с първокласен уеб дизайн и ясно потребителско изживяване помага на компаниите да се откроят, да привличат потребители и да увеличават продажбите. Но скорошно проучване на Top Design Firm, целящо да идентифицира ползите и предизвикателствата пред уеб дизайна през 2022 година, проведено сред 1003 малки предприятия в САЩ, показва, че почти една трета от малките бизнеси изобщо нямат уебсайт.

Наличието на уебсайт не е нещо ново, компаниите от 90-те години знаят, че това е най-важният начин за достигне до клиенти. Въпреки че разработването и поддръжката на един сайт може да бъде скъпо, много фирми смятат, че той е безценен, защото помага да се свържат с клиенти и да популяризират бизнеса си.

Ето основните заключения, до които достига проучването:

1. 27% от малките предприятия все още нямат уебсайт.
Повечето (86%) обаче планират да изградят такъв през следващите няколко години, което показва, че собствениците на бизнес разбират ползите от присъствието онлайн. Почти 3 от 4 малки бизнеси (70%), които имат уебсайт, са го изградили през последната година.

„Причината повечето фирми да нямат уебсайт до голяма степен се дължи на погрешното схващане, че уеб сайтовете винаги са скъпи“, казва Анжела Мангрум, основател и президент на Mangrum Career Solutions. „Много собственици на бизнес, които не са много добре запознати с технологиите, се страхуват от мисълта да управляват и постоянно актуализират уеб сайт.“

2. Ниският трафик на уебсайтове е най-важният проблем, пред който са изправени компаниите с уебсайт (14%), последван от добавянето на разширени функционалности (11%) и разходите за изграждане и поддръжка на уебсайт (11%).

В допълнение към цената, свързана с уеб разработката, няма гаранция, че изграждането на уебсайт ще си струва инвестицията. Може да е трудно да се привлече трафик и да се конвертират потребители, особено в конкурентни индустрии. За да се получи, компаниите допълнително трябва да инвестират в дигитален маркетинг и реклама, което е допълнителен разход. В резултат на това мнозина вярват, че уебсайтът просто няма да доведе до положителна възвръщаемост.

3. Основната причина, поради която компаниите създават уебсайтове днес, е, да позволят на клиентите да правят покупки онлайн (20%) и да представят своите продукти и услуги (20%). Пандемията от COVID-19 оказва трайно въздействие върху начина, по който потребителите пазаруват – тъй като още от началото търсеха безконтактни начини за закупуване на основни неща, бяха принудени да поръчват онлайн, което доведе до значително увеличение на онлайн продажбите. В края на четвъртото тримесечие на 2021 г. онлайн продажбите са нараснали с 50,5% в сравнение с нивата преди пандемията. Днес потребителите вече са свикнали да купуват онлайн и е по-вероятно да поръчват.

Според проучването компаниите планират да инвестират в няколко функции, които се харесват най-много на потребителите: мобилни възможности (37%), вграждащи се видеоклипове в уеб страници (31%), време за зареждане/скорост на страница (28%), тъмен режим (26%) и чатботове (20%).

Тези планове са показателни за приоритетите, които малките бизнеси трябва да следват, ако искат да изградят успешно своя уебсайт:

Според Statista мобилните устройства представляват около половината от глобалния трафик на уебсайтове. Въпреки това, по-малкият размер на екрана създава много различно потребителско преживяане от това, кеото се вижда на настолен компютър. Тъй като повечето хора разчитат на телефоните си, за да сърфират в мрежата и да правят покупки, малките фирми не могат да си позволят да имат уебсайт, който не е съвместим с мобилни устройства.

Видеоклиповете са много важни. Видеото поддържа хората ангажирани и заинтересовани. Те предават информация бързо и ясно, което улеснява потребителите да разберат какво се опитват да кажат бизнесите. Малките фирми трябва да използват видеоклипове на уебсайта си, за да изградят своята марка, да комуникират за своите продукти и да отговарят на въпросите на своите клиенти.

Бавната скорост на страницата може да навреди на изживяването на уеб потребителя, което води до висока степен на отпадане. Почти половината от потребителите няма да чакат повече от три секунди, за да се зареди страница, преди да затворят. За да намалят степента на отпадане и да увеличат продажбите, малките фирми трябва да подобрят времето за зареждане на страницата си.

Тъмният режим намалява светлината, излъчвана от екраните, което натоварва очите на читателя по-малко. В същото време тъмният режим поддържа съотношенията на цветовия контраст, така че текстът все още може да се чете и изображенията изскачат. Компаниите, които искат да подобрят потребителското преживяване (UX), все по-често обмислят тъмен режим, но въпреки това към него трябва да се подхожда внимателно.

Все по-често компаниите включват чатботове на уебсайта си, за да осигурят по-добро обслужване на клиентите и да отговорят на въпроси Висококачествените чатботове карат потребителите да се чувстват така, сякаш изпращат съобщения с реални агенти за обслужване на клиенти. След като намерят цялата информация, която търсят, клиентите се чувстват по-уверени относно услугите за резервации. В резултат на това чатботът може да увеличи процента на конверсия на уебсайта.


В заключение:
Простото изграждане на уеб сайт не е достатъчно – дизайнът и потребителското преживяване са от първостепенно значение. Ето защо компаниите трябва да инвестират в маркетинг и поддръжка, за да увеличат трафика. И въпреки че разходите могат да се натрупват, създаването на висококачествен уебсайт със сигурност може да увеличи продажбите.