Коледа идва все по-рано

Зареждането на коледни стоки започва от по-рано, което подчертава важността на празника за търговци и производители.

от Redlink
Коледа идва все по-рано

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Магазините зареждат коледните артикули все по-рано. Коледа е от онези моменти, които са изключително важни за стимулиране на разходите във време на по-строги бюджетни рестрикции и силна онлайн конкуренция. Ранното зареждане на магазините е знак, че дълбоките икономически промени и последните технологични решения са от решаващо значение за Коледа 2023 г.

Когато става въпрос за Коледа, времето е всичко. Планирана правилно тя може да е решаващия фактор за цялата финансова година, обърканото или твърде ранно планиране води до това, че хората се уморяват от повода. Или поне твърдят, че го правят: има малко или почти никакви доказателства, че хората, които се оплакват от коледните артикули през лятото, впоследствие купуват по-малко през празничния сезон.

Живеем в трудни финансови времена, като нарастването на разходите за живот означава, че някои купувачи трябва да разпределят покупките си преди коледния сезон, който обикновено е невероятно натоварено и скъпо време за много хора.

Репортаж на CNN разкрива поредица от от експертните мнения относно това защо някои купувачи започват да забелязват все по-рано празнични артикули и украса в магазините – феномен, наблюдаван не само в САЩ, но и в някои супермаркети и дискаунтъри в Обединеното кралство.

По-широкият икономически климат е важен, твърди Зак Стамбор, старши анализатор в Insider Intelligence: „Отговорът на търговците на забавянето на луксозните разходи е да разчитат на поводи като празници, за да убедят потребителите да отворят портфейлите си.“

Възможно е също така някои случаи да са по-скоро свързани с тактика на разпродажба на инвентара, отколкото със стратегията за търговия на дребно: например твърде малко летни наличности или остатъци от миналогодишните коледни наличности, които трябва да бъдат ликвидирани.

Едновременно с всичко това това възходът на големи и често ориентирани към онлайн търсене платформи като Amazon има огромен ефект.

Продажбите на Amazon Prime по време на ранния достъп до празнично намаление имат голям ефект върху пазара, тъй като другите компании се страхуват да не загубят пазарен дял. Amazon Prime се възползва от по-ориентирано към търсене изживяване, вместо да представя продуктите си на всеки, който влезе в магазина .

Едновременно с него Home Depot, Lowe’s и Dollar Tree в САЩ също пускат селекции в своите онлайн магазини.

Представител на Lowe's отбелязва някои от основните съображения зад това решение, като обяснява пред CNN, че търсенията на празнична украса през юли са се увеличили с 50% в сравнение с предходните месеци, което предполага, че хитрите купувачи мислят напред.

За марките Коледа е труден баланс между подобаващо отбелязване на най-празничното време от годината и същевременно придържане към основните принципи на маркетинга, особено този, че една страхотна коледна активация може да донесе ползи през цялата година.

Освен това има тънка граница между съобразяването с последните коледни тенденции – според някои търговци в Обединеното кралство това означава например вегански лакомства, нетрадиционни ястия и напитки с ниско съдържание или без алкохол – и откриването на отличително и запомнящо се коледно послание в морето от еднакви реклами и промоции.

Сезонните промоции винаги ще останат важни сигнали за търговците през годината. Но някои експерти в търговията предупреждават да не се измества старта по-рано всяка година, защото така има опасност да се насити пазара и да се намали способността му да стимулира сезонни продажби.