Какви са тенденциите в комуникациите у нас според журито на Effie България 2022

Членовете на журито споделят и впечатленията си от нивото на заявките в петнадесетото издание на Effie България

от Redlink
Какви са тенденциите в комуникациите у нас според журито на Effie България 2022

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Наградите Effie се присъждат на база на най-важния критерий за успешна комуникация - нейната ефективност. В България Effie Awards се организира от БАКА (Българска aсоциaция на комуникационните агенции), за да се отличат онези кампании и маркетингови практики в България, които са доказали максимална ефективност по измерими критерии. Тази година имаше редица новости в регламента на конкурса. Наред с въвеждането на две изцяло нови секторни категории: „Въвеждане на нов продукт/услуга“ и „Нестопански сектор“, се обособиха и две нови подкатегории на основната секторна категория „Услуги“ - „Политическа реклама и публични услуги“ и „Медии, култура и развлечения“. Към въведените през последните години специални категории се добавхи и нови две : „Медия стратегия и иновации в традиционни и дигитални медии“ и „Устойчив успех“. Също така тази година за първи път една кампания или маркетингова активност може да се състезава със заявки в една категория от раздел „Секторни категории“ и в една категория в раздел „Специални категории“.

Заявките в в петнадесетото издание на Effie България се оценяват анонимно и конфиденциално в два тура от специалисти с доказан опит и професионализъм. Подборът и броят на членовете на журито гарантира както експертиза в различните сфери, необходими за цялостното оценяване на заявките, така и обективност и безпристрастност на оценките. В състава на журито на най-престижния конкурс за маркетингова ефективност у нас тази година са включени 19 представители на комуникационни агенции, рекламодатели, медии, агенции за пазарни изследвания и независими консултанти.

Освен признание за висок професионализъм, наградите са и начин да се идентифицират и посочат най-успешните практики в рекламната и маркетинговата индустрии.

Redlink се обърна към членовете на журито с молба да споделят какви тенденции се забелязват в българския комуникационен бизнес на база на заявките в Effie България 2022. Ето какво споделиха те:

Според гл.ас. д-р Даниела Кадийска, преподавател в Нов български университет, тенденциите на българския комуникационен пазар са напълно в крак със световните. "Природата на комуникационния бизнес е да се създава съдържание, а днес компаниите имат нужда от това повече от всякога. Разказването на интересна, нова история, която докосва сърцето на потребителя, която го третира като човек, а не просто като бройка, е една от основните тенденции за развитие на индустрията." споделя тя. Д-р Кадийска посочва, че клиентите все повече губят доверие в много от прилаганите до сега стандартни маркетингови практики (като например платена реклама, инфлуенсъри и т.н.) и възможностите на компаниите да ги ангажират значително намаляват. Това рефлектира в търсенето на нови и нестандартни места, начини и послания при изграждането на автентична човешка връзка с бранда. "Наблюдава се и промяна във формите на онлайн рекламата, които все повече се различават от използваните в предишните години. Видео съдържанието се превръща в „Богът на дигиталната комуникация“ и вече не е достатъчно да е само запомнящо се и ангажиращо, но то трябва и да вдъхновява потребителите. Модерната, ефективна комуникация в бъдеще ще разчита на интелигентно и творчески поднесено съдържание, което провокира споделено преживяване." казва д-р Кадийска.

Според Марчела Абрашева, регионален управляващ директор на KANTAR за Югоизточна Европа "Пазарът ни се развива, въпреки поредните заклинания за поредната тежка зима... в прекия и преносен смисъл." Абрашева счита, че се "усеща повече комфорт в използването на дигиталните канали, въпреки че те се мислят основно като медия/ средство за достъп до определени профили потребители, а не като формат с различна роля в изграждането на дадена марка, например." Според нея у нас все още се срещат кампании, в които критериите за успех са главно или само медийни – достигната аудитория – или само обем продажби, но "все пак като цяло целите стават по-пълнокръвни, и критериите за успех и ефективност на кампаниите се развиват и надграждат, което е наистина добре!"

Богдан Богомилов - незавсим експерт, посочва, че от зявките в конкурса Effie България 2022 е видно, че основното предизвикателство, с което марките у нас се сблъскват е преодоляването на последствията от Ковид пандемията. "Впечатление прави позитивният тон на комуникация, както и броят на заявките в категория „Положителна промяна“, което е показателно, че брандовете се опитват да бъдат и в полза на обществото." допълва Богомилов.

Юлиан Добрев – създател и директор изследвания на BluePoint посочва като тенденция умелото използване на различни каузи за привличането на вниманието на потребителите върху конкретни брандове. "Да, потребителите стават все по-резистентни, но рекламните кампании, базирани на силен инсайт, успяват да ги докоснат и активират. Миля, че това е позитивна тенденция и сигнал, че рекламната индустрия у нас е в подем." споделя Добрев. Зорница Тодорова – New Age Media / Cinema City споделя:"Виждам по-малко самоцелни и много повече цялостно обмислени успешни кампании. Разбира се, това от една страна се дължи на натрупаните вече познания и опит, както и на предизвикателствата на последните години, които ни провокират да сме изобретателни, адаптивни и възможно най-резултатни. Но също така, показва и че доверието клиент-агенция, и обратното, работи в полза на ефективността. Това много ясно си личи в някои от заявките", казва Тодорова.

Светлана Тачева- Директор Изследвания, Publicis Group България, посочва че от заявките в конкурса е видно колко малко са индустриите, които имат бизнес данни споделени с комуникационните им партньори, които са поставени в основата на комуникационните им стратегии."Не е особено лицеприятна очертаната тенденция, но имаме нужда да си го признаем като индустрия и да настояваме и да образоваме клиентите си да инвестират в и да споделят бизнес данни, за да има смисъл от нашата работа и видимост на връзката комуникация-бизнес резултати." коментира Тачева.

За Ангел Искрев – творчески директор на proof. от заявките на Effie България 2022 се потвърждава липсата на квалифицирани кадри у нас. " В категорията "Корпоративни комуникации “ имаше три зявки и трите бяха за наемане на хора. Това ще продължи и в следващите години, защото това е глобален, не само местен проблем. В категория “Промоции" имаше много силни заявки и това очаквам да продължи като тенденция, заради геополитическата ситуация в света."

Как определят членовете на журито нивото на заявките в конкурса Effie България 2022?

Ангел Искрев споделя, че както на всеки друг рекламен фестивал и тук има разлика в нивото на заявките. „Има много силни заявки, но и много, които са посредствени. В някои заявки липсва целепологане, а в други базисно разбиране за какво е инсайт, идея и нейната реализация.“, казва Искрев. Неговото мнение се споделя и от д-р Даниела Кадийска, която също за първи път е член на журито и не може да сравни нивото на заявките с това от предишни години, но според нея „ за съжаление по-големият брой участия не беше в полза на качеството. Впечатлението ми е, че все още стоим в рамките на „напасването“ на поставени цели и резултати. За мен имаше малко заявки, които представиха достойна за възхищение симбиоза между постижения, креативност и използвани ресурси. Свежите и оригинални идеи за постигане на ефективност присъстваха, но не бяха много.“ Светлана Тачева също посочва, че забелязва смислени и добре реализирани кампании, които обаче на ниво заявка „остават компромисни и недотам добре написани“, както и кампании базирани на силен инсайт, „който не е подкрепен с нужните данни и съответно целеполагането и резултатите увисват“. В същото време Тачева отбелязва, че има заявки в новата категория „Медия стратегия и иновации в традиционни и и дигитални медии“, които се фокусираха върху иновациите, „което за нашия малък пазар е обещаващо.“ Според Богдан Богомилов „нивото на заявките в конкурса е много високо и показателно за това е, че кампании на три български агенции са сред финалистите на Effie Europe 2022.“ Зорница Тодорова отбелязва значително подобрение в нивото на заявките тази година, както по отношение на самите заявки, които определя като „по-грамотно, ясно и аргументирано написани“, така и като реализирани кампании. Според Марчела Абрашева „ нивото е добро, включително в новите категории на фестивала. С много малко изключения, заявките са подготвени професионално.“ Юлиан Добрев смята, че това е най-силната година на Effie България. „Не само имаме голям брой заявки, но и видяхме изключително силни идеи, които работят. Появата на нови категории според мен беше една от предпоставките заявките да бъдат по-точно адресирани. Това даде по-голяма свобода на агенциите и допълнително го стимулира да се „раздадат“ в разписването на заявките. Тази година имам привилегията да журирам и на първи кръг на Effie Еurope и определено мога да кажа, че нивото на заявките у нас са на изключително високо ниво.“ , казва Добрев.

Очаквайте скоро в redlink.bg и кои са личните критерии за висока оценка на членовете на журито, кои са техните фавори и какво ги изненада в конкурса тази година.

Победителите в Effie България 2022 ще бъдат обявени по време на официалната церемония по награждаването им на 13 декември 2022 година в Grand Hotel Millenniun Sofia. Билети за събитието могат да бъдат закупени тук.