Кои са членовете на журито на Effie България 2022?

Деветнадесет доказани експерти, които формират журито на престижния конкурс за макетингова ефективност, ще определят съвършено свършената работа у нас през 2022 година

от Redlink
Кои са членовете на журито на Effie България 2022?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Effie е международно утвърден стандарт за успешно комуникиран бранд. Наградите Effie са златният стандарт за маркетингова ефективност, отличаващи идеите, които работят. Те награждават усилията, които успяват да постигнат крайни резултати чрез обединяване на различните елементи на стратегия, творчество, медии и изпълнение. В България конкурсът се организира от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА) и се провежда от 2007 година. Той покрива всички комуникационни канали на българския пазар, за да отличи онези кампании и маркетинговите практики, които са доказали максимална ефективност по измерими критерии. През 2022 година конкурса се провеждат под наслов „Съвършено свършена работа“.

Маркетингови специалисти с доказан опит и професионализъм ще оценяват най-ефективните маркетингови комуникации в петнадесетото издание на Effie България. Подборът и броят на членовете на журито гарантира както висок професионализъм и експертиза в различни сфери, необходими за оценяване на заявките, така и обективност и безпристрастност на оценките. В състава на журито на най-престижния конкурс за маркетингова ефективност са включени 19 представители на комуникационни агенции, рекламодатели, медии, агенции за пазарни изследвания и независими консултанти.

Кои са най-съвършено изпълнените кампании тази година ще определят:
Ангел Искрев – Творчески директор, proof.;
Богдан Богомилов – Независим експерт;
Велислава Попова – Главен редактор, Дневник;
Веселин Димитров – Главен редактор, Forbes България;
Гергана Иванова – Управляващ партньор, The Smarts Group;
Грета Колева – Управляващ директор, Graffiti BBDO и Proximity Sofia;
гл. ас. д-р Даниела Кадийска – Преподавател в департамент „Кино, реклама и шоубизнес", Нов български университет;
Десислава Проева – Директор „Продажби“, bTV Media Group;
Десислава Топалова – Маркетинг Мениджър Телевизионни канали, NOVA Broadcasting Group;
Елена Колева – Изследователски директор, агенция Pragmatica;
Зорница Тодорова – Mениджър за България, New Age Media/Cinema City Bulgaria;
Иван Киров – Chief Strategy Officer, McCann Sofia;
Иво Алтънов – Управляващ директор, Noble Graphics;
Катерина Ушева – Mаркетинг директор, Kaufland България;
Марчела Абрашева – Регионален управляващ директор Kantar за Югоизточна Европа, KANTAR;
Светлана Димитрова – Frontline Activation Senior Brand Manager, The Coca-Cola Company;
Светлана Тачева – Директор Изследвания, Publicis Groupe България;
Юлиан Добрев – Създател и директор изследвания, BluePoint Research and Consulting;
Ясен Димитров – Старши мениджър Бизнес комуникации, UniCredit Bulbank.

Всички заявки в конкурса се оценяват анонимно и конфиденциално на два етапа. В ПЪРВИ КРЪГ заявките се четат от журито самостоятелно, от различни категории, без да бъдат сравнявани една с друга в категорията си. Журито първо чете заявката и веднага след това гледа 3-минутния видео материал, който представя творческите разработки за кампанията.Журито се ръководи от строго определени критерии за оценяване на ефективността на кампанията и поставя четири отделни оценки, анализирайки конкретни елементи на заявката:

ПАЗАРНА СРЕДА, ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ЦЕЛИ = 23,3% тежест в общата оценка;
ИНСАЙТ И СТРАТЕГИЧЕСКА ИДЕЯ = 23,3% тежест в общата оценка;
РЕАЛИЗАЦИЯ НА ИДЕЯТА = 23,3% тежест в общата оценка;
РЕЗУЛТАТИ = 30% тежест в общата оценка.

Заявките, които получат достатъчен брой точки, преминават във ВТОРИ КРЪГ. В него, финалистите във всяка категория се оценяват спрямо останалите финалисти в съответната категория. Разглеждат се отново и се оценяват всички елементи на заявката.

Тази година за първи път една кампания или маркетингова активност може да се състезава със заявки в една категория от раздел „Секторни категории“ и в една категория в раздел „Специални категории“. За представянето на маркетинговата комуникация в различни категории се подават отделни заявки, съобразени с особеностите на конкретната категория.

На 21 октомври 2022 г. изтича крайният срок за приемане на заявки за конкурса. Кандидатурите ще бъдат оценявани през ноември, а победителите ще бъдат обявени през декември 2022 г.

Пълната информация за регламента на конкурса, документацията за участие и насоки за подаване на успешни заявки можете да намерите на: effiebulgaria.org