Effie България 2022 стартира с нови категории

В XV издание на Effie България рекламодатели и комуникационни агенции ще се състезават и в редица нови категории за най-престижната награда за маркетингова ефективност

от Redlink
Effie България 2022 стартира с нови категории

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Българското издание на най-престижния конкурс за маркетингова ефективност в света – Effie Awards, започва да приема заявки за 2022 година.

Наградите Effie – общопризнат от рекламните агенции и рекламодателите стандарт за отличаването на най-успешните кампании в целия свят се организират у нас от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА). В тазгодишното петнадесето поред издание на наградите ще се състезават най-ефективните реклами и комуникационни кампании, създадени за и реализирани в България в периода 01.01.2021 – 31.08.2022 г., като това се отнася за всички представени елементи на кампанията.

Тази година, наред с познатите от предишни издания на конкурса основни секторни категории "Стоки", "Промоции" и "Корпоративни комуникации", са въведени две изцяло нови секторни категории: „Въвеждане на нов продукт/услуга“ и „Нестопански сектор“. Обособени се и две нови подкатегории на основната секторна категория „Услуги“ - „Политическа реклама и публични услуги“ и „Медии, култура и развлечения“. Ето какво включват те:

Категория „Въвеждане на нов продукт/услуга“
В новата категория „Въвеждане на нов продукт/услуга“ участват комуникационни кампании и активности за въвеждане на нов продукт или услуга, като това НЕ включва разширение на линията. Заявката в тази категория трябва да представя как инсайтите относно потребителите са били използвани за преодоляване на бариерите, пред които са изправени продуктите/услугите, лансирани за първи път.

Категория „Нестопански сектор“
В нея може да участват кампании и маркетингови активности за организации с нестопанска цел от всякакъв вид (благотворителни, социални, граждански, застъпнически, религиозни и други), насочени към стимулиране на членство, набиране на персонал, набиране на средства за организации и субекти в нестопанския сектор, образователни инициативи с нетърговска цел и т.н. Заявките в тази категория са с с 50% намаление от основната такса за участие в конкурса.

Подкатегория „Медии, култура и развлечения“ на категория "Услуги"
Новата подкатегория е предназначена за комуникационни кампании от създатели на печатно, аудио, видео и софтуерно съдържание и организатори на събития, които се състезават за ограниченото свободно време на потребителя. Това включва телевизионни канали/групи, услуги за стрийминг, уебсайтове, списания, вестници, потребителски или търговски медии, радиостанции, разпространители. В категория участват също комуникационни активности за спортни и културни събития и инициативи (музика, кино, театрални представления, изложби, книги), за развлекателни продукти (филми, сериали, предавания, игри), културни институции (напр. музеи, театри) и други.

Подкатегория „Политическа реклама и публични услуги“ на категория "Услуги"
В нея участват кампании на държавни институции, политически и предизборни кампании, комуникационни активности за комунални и обществени услуги и др.

Новости има и при специалните категории на конкурса Effie България.

Към въведените през последните години специални категории като "Маркетинг при актуални събития", "Малък бюджет" и "Положителна промяна" се добавят нови две специални конкурсни категории: „Медия стратегия и иновации в традиционни и дигитални медии“ и „Устойчив успех“.

Нова специална категория „Медия стратегия и иновации в традиционни и дигитални медии“
Новата специална категория отразява непрекъснато нарастващото значение на медиите (традиционни и дигитални) за ефективността на комуникационните кампании. Заявките в нея трябва да демонстрират как изборът на подходящ медиен канал и методология за измерване на резултатите са допринесли за подобряване на показателите за ефективност на кампанията.

В тази категория могат да участват заявки, които представят медийна стратегия.
Журито ще отличи онези кампании, които демонстрират как целевата група е достигната посредством набор от взаимно допълващи се канали и платформи с консистентно и релевантно за тази група съдържание. Заявката следва да покаже инсайтите, произтичащи от анализа на данните, на които се базира изготвената медийна стратегия, включително идентифициране на точната аудитория, избора и оптимизиране на медия микса и определянето на оптималния период на комуникация. Като KPIs могат да бъдат посочени параметри като познаваемост на марката, степен на ангажираност на аудиторията (response rate), ROI, динамика на продажбите, динамика на стойността на марката, динамика на имиджовите показатели на марката.

Заявки представящи медийни иновации също са подходящи да се съствзават в тази категория. Журито ще отличи онези нововъведения в съществуващи или нови канали, които демонстрират как кампанията е достигнала до целевата група по иновативен начин, кореспондиращ с нагласите на тази група за потребяване на съдържание в медиите (като например Social Media, Content Marketing, Smart TV, Apps, Gaming, Digital Out of Home, Native Advertising, Influencer Marketing, Virtual/Augmented Reality и други). Заявката следва да покаже защо тези канали са подходящи за конкретната целева група, а като KPIs могат да бъдат посочени параметри като познаваемост на марката, обхват на аудиторията, степен на ангажираност на аудиторията (response rate), динамика на продажбите.

Нова специална категория "Устойчив успех"
Тази нова специална категория е предназначена да отличи маркетинови комуникации, които са имали устойчив успех за повече от 3 години. Участващите заявки трябва да предоставят данни за маркетинговата комуникация през първата година (преди 31 август 2019 г.), междинна година и текущата състезателна година (01.01.2021-31.08.2022) и т.н.), което демонстрира ефективност във времето. Заявките трябва да имат обща цел, както в стратегията, така и в творческите изпълнения с продължение на основните изпълнителни елементи (напр. говорител, песен, тема, лозунг). Творческата работа и резултатите от представения казус трябва да датират от 31 август 2019 г. или по-рано и заявката трябва да включва и резултатите от текущата година. Заявките в тази категория се подават в специална бланка, а видеото за представяне на творческите разработки към кампанията е с продължителност до 4 минути.

Заявки от комуникационни агенции и рекламодатели за участие в конкурса Effie България ще се приемат в три срока със съответната промяна на таксите.

Първият срок за подаване на заявки с преферциални такси за участие е 6 октомври, а 21 октомври 2022 г. е крайният срок за подаване на заявки и материали. Кандидатурите ще бъдат оценявани през ноември, а победителите ще бъдат обявени на бляскава церемония, която ще се състои в началото на месец декември 2022 г. Една кампания може да участва в една категория от секторните категории и в една специална категория, при съобразяване представянето ѝ с контекста на съответната категория.

За да подпомогнат участниците при подготовката на заявките, организаторите от БАКА ще проведат на 19 септември 2022г. тематичен уъркшоп на тема „Как да спечелим Effie“.

Подрибности за категориите, сроковете и таксите за участие може да намерите тук.