Как да използвате силата на потребителските данни, за да подобрите ефекта от вашата маркетинг стратегия

Кристина Констандаче, главен директор "Продажби" в Rakuten Viber за силата на данните и с четири конкретни стъпки за стартирането на маркетинг стратегия, базирана на данни

Текст: Кристина Констандаче, главен директор продажби в Rakuten Viber от Redlink
Как да използвате силата на потребителските данни, за да подобрите ефекта от вашата маркетинг стратегия

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В свят, в който технологиите не спират да се развиват, за бизнесите е важно да еволюират паралелно с тях. Един начин да го постигнат е като внедрят в практиката си използването на потребителски данни, за да подобрят маркетинг усилията си. Познавайки добре потребителите си, вие можете да създавате целенасочени кампании, които силно да резонират с вашата аудитория. Можете да използвате потребителски данни, за да разберете по-добре с какъв тип съдържание и съобщения хората си взаимодействат най-често и да използвате тази информация, за да подобрите цялостната си маркетинг стратегия. И, финално, потребителските данни могат да ви помогнат в идентифицирането на нови възможности за развитие, в откриването на иновативни начини за връзка с клиентите ви, както и в предлагането на нови продукти и услуги, които може да са от голям интерес за тях. Накратко, данните са влиятелен инструмент, от който всеки маркетинг специалист се нуждае.

В тази статия ще ви покажем силата на данните и как можете да ги използвате в своя полза. Ще ви дадем и няколко съвета за това от къде да започнете с интеграцията на маркетинга, задвижван от данни.

Сигурност и защита на данните

Когато имаме работа с данни, тяхната сигурност и защита са от първостепенно значение. В идеалния случай, трябва да използвате платформи, където сигурността е интегрална част от продуктовото им ДНК, както и от всички функционалности, които предлагат. Защитата и сигурността започват от самото създаване на един продукт. Как знаете, че платформата, която използвате за комуникация, е защитена? Има няколко индикатора с прилежно отношение към защита на данните и сигурността:
· Като начало, ако говорим за приложения за изпращане на съобщения, търсете тези, които предлагат инкриптиране от край до край за лична комуникация – това е нещо като златен стандарт, когато става въпрос за сигурност.
· За бранд комуникация с потребители, едно от най-сигурните решения е криптирането в транзит. То предоставя изключително високо ниво на защита за компаниите.
· Финално, уверете се, че приложението за изпращане на съобщения, което използвате, не съхранява съобщения на сървъри и използва само защитени HTTPS връзки – всичко необходимо за сигурна и защитена комуникация.

Съгласие от потребителя: Ключова стъпка за всеки бизнес

Събирането на информация само със съгласието на потребителя е необходима стъпка и ключов фактор в поддържането на взаимно доверие. Брандовете трябва да са прозрачни относно начините, по които използват потребителска информация, и да се уверят, че потребителите знаят за какво се използва тя и имат контрол върху собствените си данни.

Някои приложения могат да направят този процес много лесен: например, когато създадете бизнес акаунт във Viber, вие ще бъдете навигирани през политики и процедури. Брандове не могат да изпращат съобщения до своите потребители във Viber без тяхното предварително позволение (при предоставени от потребителя данни при попълването на програма за лоялни клиенти и абонамент за месечен бюлетин, например).Предимствата в използването на потребителски данни за успешни маркетинг кампании

Когато става въпрос за маркетинг в дигиталната ера, потребителските данни са ключов компонент. Когато разберете кои точно са клиентите ви и какво искат, вие можете да правите промени, които да ги държат щастливи и с желание да се върнат за повече.
Използването на потребителски данни за маркетинг има и много други предимства:
● Ръст в привличането на клиенти
● Повишено задържане на потребители
● По-високо ниво на потребителска стойност
● Подобрено потребителско взаимодействие
● Повишена бранд лоялност
● Подобрена потребителска удовлетвореност
● Нови възможности за наддаване и кръстосани продажби
● Оптимизация на потребителското изживяване

Използването на данни с цел маркетинг може да ви помогне да подобрите крайнитеси резултати. По-просто казано, когато знаете какво искат вашите потребители, вие имате възможността да им го предоставите, което резултира в повече продажби и лоялни клиенти.

Конкретни стъпки за стартирането на вашата маркетинг стратегия, базирана на данни

Има няколко основни стъпки за създаване на успешна маркетинг стратегия, базирана от данни.

Стъпка 1: Определяне на конкретни цели

Първата стъпка от стартирането на всяка маркетинг стратегия, базирана на данни е да определите целите си. Какво се надявате да постигнете с тези данни? Това може да включва всичко от повишаване на трафика към уебсайта ви, до увеличаване на конверсиите или подобряване на потребителското удовлетворение. Когато знаете целите си, вече можете да определите какъв е типът данни, от който се нуждаете.

Стъпка 2: Събиране на данни – Къде да намерите данните, от които се нуждаете

Когато целите ви са ясни, вече може да започнете със събирането на данните, от които се нуждаете, за да достигнете до аудиторията си през разнообразие от източници, като вашия уебсайт, социални мрежи и дори бюрото за обслужване на клиенти, например. CRM или CDP могат значително да улеснят работата ви с данни и много приложения за изпращане на съобщения, които позволяват интеграцията на тези системи. Когато сте събрали всички необходими данни, идва времето да се заемете с техния анализ.

Стъпка 3: Анализиране на данни – как да използвате потребителски данни при взимането на добре обмислени маркетинг решения

Анализирането на данни ви позволява да идентифицирате отделни мотиви и тенденции, да разберете какво работи добре и какво може да се подобри, както и да откриете нови възможности за израстване. Например, може да решите да се насочите към различна аудитория, да промените начина си на комуникация или стратегията си за постигане на по-дори резултати.

Стъпка 4 – Използвайте данни, за да подобрите вашите маркетинг кампании

Вече можете да вкарате данните си в действие. Най-добрият начин да го направите е чрез сегментиране на потребителите си и персонализиране на съобщенията, които им изпращате. Например, бихте могли да разделите аудиторията си спрямо възраст, пол или местоположение. Това може да покаже кои групи отговарят добре на вашите кампании и с кои подходът трябва да се промени. Чрез ясното сегментиране на потребителите си, вие можете да им изпращате съобщения, които отговарят по-точно на техните нужди и интереси. Това, от своя страна, може да доведе до по-голямо потребителско удовлетворение, по-качествени разговори и ръст в продажбите.

Възползвайте се от новата ера в маркетинга със силата на потребителските данни

Кампании, задвижвани от данни, са далеч по-ефективен начин да достигнете до вашата целева аудитория. Като използват персонализирано съдържание и се насочват към конкретни потребителски сегменти, бизнесите могат да комуникират ефективно със своите клиенти и да увеличат потребителската ангажираност. В днешно време, потребителите са по-интелигентни от всякога. Склонността им да бъдат третирани като просто една цифра намалява. Те искат мненията и предпочитанията им да бъдат чути и взети на сериозно.

Като създавате комуникационната си стратегия около данни, вие можете да се свързвате с вашата аудитория ефикасно и на по-лично ниво. Когато разбирате клиентите си, техните нужди, желания и поведенчески характеристики, вие можете да създавате маркетинг кампании, които са по-целенасочени, релевантни и ефективни. Чрез продължителни анализи, вие можете да разберете какво работи и какво – не, и да коригирате вашата маркетинг стратегия в съответствие с тази информация, за да успеете да изведете вашите маркетинг инициативи на ново ниво.