Доверието в рекламата расте, изпреварва доверието в медии и правителство

Нов доклад показва, че доверието е вече вторият най-силен двигател на рентабилността и ефективността на марката

от Redlink
Доверието в рекламата расте, изпреварва доверието в медии и правителство

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Рекламната асоциация във Великобритания, съвместно с мозъчния тръст на британската рекламната индустрия CERDOS представиха доклада Value of trust (Стойността на доверието), според който за първи път от десетилетие насам рекламата вече не е индустрията с най-ниско доверие във Великобритания и доверието в нея вече изпреварва това в правителството и медиите. Според доклада, младите хора са по-склонни са вярват на рекламите, на които попадат.

Kонстатациите в доклада Value of Trust се основават на няколко изследвания, включително анкета на YouGov/Credos сред 107 британски депутати, данни от IPA Databank, анализирани от Питър Фийлд, базата данни на Рекламната асоциация/Credos за проследяването на общественото доверие и качествени и количествени изследвания на Credos, включително проучване сред 2002 души.

Стивън Уудфорд, главен изпълнителен директор на Рекламната асоциация, комнтира:
"Последните ни изследвания показват, че общественото доверие се подобрява, особено сред по-младите хора – и ние трябва да продължим да надграждаме върху това. Подобряването на изживяването от рекламата на обществеността, чрез по-ангажираща креативност и добре планирано медийно представяне, не само подобрява доверието към рекламата, но и води до по-добри бизнес резултати. "

Анализът на гуруто на ефективността Питър Фийлд, цитиран в доклада показва, че доверието е скочило от седмо на второ място като двигател на ефективността на марката и финансовите ѝ резултати. Също така анализът на Фийлд разкрива, че марките, които са се отдалечили от изграждането на по-дългосрочно доверие и са се насочили към краткосрочни маркетингови тактики за защита на продажбите си по време на Covid-19, са страдали от спад в маржовете на печалба и ефективността на бизнеса, продължаващ по-дълго от общия икономическия спад.

Credos подчертават значителното "дигитално разделение на поколенията", като 50% от младите хора се доверяват на рекламите, които виждат или чуват, в сравнение със само 22% от хората над 55-годишна възраст. Телевизията остава медийния канал с най-високо доверие като цяло - 41%, докато доверието в онлайн рекламните канали нараства бързо сред по-младото поколение. Сега те са почти четири пъти по-склонни да се доверят на онлайн рекламата, отколкото хората над 55 години.

Харесването на рекламата от хората е единственият най-голям фактор за това дали някой й вярва или не. От друга страна, бомбардирането с реклама е единственият най-голям двигател на недоверието към нея.

Докладът Value of Trust съдържа и резултатите от проучването на YouGov / Credos сред 107 британски депутати през януари, според което тези, които не вярват на рекламната индустрия, са пет пъти по-склонни да подкрепят по-голямата намеса на правителството за регулирането на рекламата. Като цяло 39% от анкетираните депутати се доверяват на рекламната индустрия, 33% не ѝ вярват, а други 23% нито вярват, нито не вярват на индустрията.

Новият доклад "Стойността на доверието" предоставя прозрения и инструменти на работещите в рекламната индустрия. Констатациите в доклада доказват защо е толкова важно да се създават приятни реклами, които хората харесват. Марките могат да използват доклада като чеклист за това какво да правят повече и какво по-малко, за да изградят доверие и как тези техни решения водят до по-висока рентабилност. Той също така напомня на собствениците на медии, че изграждането на надеждни платформи води до по-голямо търсене и на свой ред до по-голяма рентабилност.