Apple пак начело на най-ценните марки в света

Какви са изводите от годишната класация на Kantar на най-ценните марки на 2023 година - BrandZ Most Valuable Global Brands Report

от Redlink
Apple пак начело на най-ценните марки в света

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

За втора поредна година Apple продължава да води като най-ценната марка в света в Доклада за най-ценните глобални марки Kantar BrandZ за 2023 г. Последната класация показва, че общата стойност на 100-те най-добри марки в света възлиза на 6,9 трилиона долара за 2023 г. Въпреки спада от 20% в общия индекс спрямо 2022 г., Kantar BrandZ Top 100 запазва дългосрочната си траектория на растеж, отбелязвайки ръст от 47% в сравнение с нивото преди COVID (2019 г.).

С оценка на марката от 880 милиарда долара, Apple доказва, че издържа тестовете на пазарните условия, оправдавайки премиум цените си с положителни възприятия и доказвайки, че значимите, различни и открояващи се марки са в най-добра позиция да издържат на глобалните икономически сътресения. Google и Microsoft допълват челната тройка, като технологичните марки отново са най-представени в Топ 100 и имат най-голям дял от стойността на марките.

Резултатите от тази година – въпреки спада в съвкупната стойност – всъщност са продължение на дългосрочна тенденция на растеж, която започва след световната финансова криза от 2008 г. и продължава до началото на пандемията през 2020 г. Докато пазарът се оказва нестабилен и силно повлиян от глобалната макроикономика, мнението на потребителите за марките се оказва много по-стабилно – най-ценните марки в света остават толкова високо ценени, колкото са били винаги.

Ето кои са топ марките на 2023 година:

Apple ($880,455m, -7%)

Google ($577,683m, -29%)

Microsoft ($501,856m, -18%)

Amazon ($468,737m, -34%)

McDonald’s ($191,109m, -3%)

Visa ($169,092m, -11%)

Tencent ($141,020m, -34%)

Louis Vuitton ($124,822m, 0%)

MasterCard ($110,631m, -6%)

Coca-Cola ($106,109m, +8%)

Въпреки че компаниите на върха на класацията тази година се разместват, технологичният сектор продължава да доминира в класацията като Google и Microsoft допълват челната тройка през 2023 г. Microsoft изпреварва Amazon, които сега са номер четири. Въпреки че Big Tech успя да се задържи на челни позиции и представлява сектора с най-високото общо ниво на стойност на марката, секторът претърпя репутационен и други сривове, излизайки от пандемията. Платформи като Google и Meta (известни още като Facebook) - последната от които изпадна от топ 10 тази година - се борят с анемичен ръст на приходите поради изместването на мандатите за поверителност и отслабването на търсенето от страна на рекламодателите.

Марките, които постоянно инвестират в установяване на силни емоционални връзки с потребителите, сега са в много по-добра позиция да се справят с настоящите нестабилни условия и да осигурят по-голяма степен на устойчивост на своите акционери.

Други акценти от доклада за 2023 г. включват:

- 16 марки в Топ 100 са нараснали като стойност на марката, като Airtel (№76; +24%) и Pepsi (№91; +17%) са постигнали най-висок ръст на стойността на марката спрямо 2022 г.

- Девет марки се връщат в Топ 100 – включително Colgate (№95), Sony (№99) и Pampers (№100)

- Две нови китайски марки влизат в класацията Топ 100 за първи път – Shein под номер 70 и Nongfu Spring под номер 81

Категориите „Лукс“, „Бързо хранене“ и „Храни и напитки“ са най-устойчиви на пазарни колебания.

Марките в категорията „Храни и напитки“ демонстрират най-голяма устойчивост като цялостна категория, намалявайки само с 3% на годишна база. Стойността на марката Pepsi скача със 17% на годишна база, достигайки обща стойност от $18,8 милиарда и връща Pepsi обратно в глобалната класация под номер 91. Coca-Cola (№10) показва голяма устойчивост, като увеличава стойността на марката си с 8% и се връща в Топ 10 за първи път от седем години.

„Бързо хранене“ е втората по ефективност категория. Марките, които се представят по-добре включват Burger King, Chick-Fil-A и Starbucks. Устойчивостта в индустрията се подхранва от по-голяма видимост и по-добро потребителско преживяване.

Луксозните марки запазват привлекателността си дори при стабилни, постепенни увеличения на цените. Louis Vuitton е единствената луксозна марка в глобалния Топ 10, като се изкачва с две места до номер 8, със стойност на марката от 124,8 милиарда долара. Dior е най-бързо развиващата се марка в категорията, увеличавайки стойността на марката си с 9% до 11,4 млрд. долара. Силното цялостно представяне на категорията подчертава отличната работа, която вършат луксозните марки, като използват своите отличителни активи, за да стимулират по-високо търсене и ценова мощ, въпреки икономическите предизвикателства.

Tesla продължава да се смята за провокативна марка, като се нарежда на първо място в категорията "Автомобили" с оценка за 2023 г. от 67,7 милиарда долара. Извън Топ 100, Ferrari прави своя дебют в Топ 10 на автомобилните марки с оценка от $7,8 милиарда, увеличавайки търсенето и възприеманата стойност за потребителите дори при най-предизвикателните пазарни условия. Новите марки, които се конкурират при електрическите автомобили и които вероятно ще придобият стойност в бъдеще, включват Polestar, Li Auto и Genesis.

Резултатите от тази година ясно показват, че дори в настоящата макроикономическа среда остава възможно да расте във всяка категория и територия с правилната стратегия, фокусирана върху установяването и поддържането на силни връзки с потребителите. Анализът на Kantar BrandZ доказва, че изграждането и комуникирането на отличима диференциация на марката е ключов фактор за растеж.