"ВЪРНАХМЕ СЕ"

Забавната реклама, с която KFC отбелязва началото на отварянето на ресторантите си във Великобритания след карантината

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

С глобалната пандемия и строгите мерки за социална изолация наложени във Великобритания през март, KFC са принудени да затворят напълно ресторантите си в страната. Към края на май, с облекчаването на мерките, KFC отваря за доставки 500 от общо 900-те си заведения в Обединеното Кралство. За да обявят поетапното отваряне, KFC пускат телевизионна кампания, изработена от съдържание генерирано от потребителите на марката.
Клипът използва кадри, създадени от клиенти на марката, в които те са се опитали да възпроизведат известните ястия на KFC в домашни условия по време на карантината, когато ресторантите са недостъпни. Разбира се, нивото на успех е различно при различните хора. Дело на агенцията Mother, клипът показва усилията на феновете на марката да възпроизведат продуктите ѝ, на фона на „All by Myself” на Селин Дион.

Кадрите са взети от кампания в социалните мрежи #RateMyKFC, която окуражава феновете на KFC да направят собствена версии на крилцата и да ги публикуват в социални медии, за да ги оцени марката. Кампанията е събрала стотици туитове и е достигнала engagement rate от 101% от последователите на KFC за предходните 6 седмици. Рекламата завършва с уверението: „и вие ни липсвахте“, като обещава, че марката ще поеме оттук нататък предлагането на любимите продукти.

В желанието си да намерят правилния тон при завръщането към нормалното, KFC и агенцията Mother установяват, че на хората им е омръзнало от подобно звучащите реклами, изразяващи съпричастност по време на пандемията и биха приели много по-добре послания, поднесени с малко хумор. С продължителността на пандемията и поетапното отпадане на ограниченията, хората имат нужда от забавление и не биха приели добре носталгични послания, особено от марки, които никога не са стъпвали в тази територия.