Жените обичат подкасти

Слушателската база на подкастите е доминиращо женска и това е тенденция, важна за рекламодателите.

от Redlink
Жените обичат подкасти

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Пандемията през 2020 година със сигурност ускори дигитализацията, но потребителите още преди това са ориентирани към търсене на съдържание, релевантно за тях, което могат да потребяват в свободното си време. Феноменалният ръст на ангажираност с подкасти през последните седем или осем години – включително миналата – говори за това как потребителите все повече искат две неща: съдържание, създадено специално за тях и лесно за вместване в графика им.

В съответствие с ръста от 40% на хората, слушащи подкасти в САЩ през последните три години, рекламодателите продължават да се експериментират с комуникация в среда, гарантираща ангажирани слушатели. eMarketer специално прогнозира, че приходите от подкаст реклами ще надхвърлят 2 милиарда долара до 2023 г.: това би означавало ръст от близо 1 милиард долара само за две години. И сред 2 милиона подкаст заглавия, включващи 88 милиона отделни епизода, марките трябва да имат предвид нарастващата основна база от слушатели – жените.

От 2018 г. броят на жените, слушателки на подкасти, се е увеличил със 76%.

И може би по-впечатляващо – като се има предвид, че аудио ангажираността често се свързва с отсъствието от дома – е увеличението с 41% от началото на пандемията. Ръстът на ангажираността с подкасти също не показва признаци на забавяне, тъй като неотдавнашно проучване на Nielsen установява, че 61% от абонатите на платено стрийминг аудио съдържание планират да увеличат потреблението на подкасти през следващите 12 месеца.

Въпреки че слушането на подкасти е много по-масово сега, отколкото когато подкастите за първи път започват да навлизат в медийния микс, „леките“ слушатели на подкасти – тези, които слушат някъде между веднъж и три пъти месечно – представляват приблизително половината от всички слушатели на подкасти. Именно те са основната група, която движи пазара напред – според проучване на Nielsen от миналата година 29% от слушателите са абсолютно лоялни, 22% са „средни“, докато 49% са „леки“ и този процент нараства най-бързо сред слушателската база. Това потвърждава, че подкастите се харесват не само на нишова аудитория, а рекламодателите знаят, че по-честата ангажираност означава повече възможности за достигане до слушатели. Тук отново е важно, че жените са в центъра на тази тенденция.

През четирите години, откакто Nielsen създава своята услуга Podcast Buying Power, която предоставя информация на марките за поведението на слушателите на подкасти, броят на сериозните и лоялни жени слушателки на подкасти – тези, които слушат 10+ пъти на месец – се е увеличил с 90%.

Рекламата в подкаст – особено когато се чете от водещия на подкаста – води до по-силен ефект на запомняне на марката от по-традиционните форми на реклами. Например, изследванията на Nielsen за ефективност на подкаст рекламите (PAE) установяват, че рекламите, четени от водещия, водят до степен на припомняне на марката до 71%, което впоследствие създава високи нива на потребителски интерес, намерение за покупка и намерение за препоръки.

Изследванията PAE на Nielsen също така отбелязват, че подкаст рекламата води до средно повишаване на осведомеността за марката с 14 точки. Сред жените, които слушат обаче, осведомеността се повишава до 20 пункта – 43% по-високо от средното.

Други ключови статистически данни за ангажираността с реклами:

73% от слушателите могат да си спомнят марката след чуване в подкаст.

54% от слушателите намират подкаст съдържанието за интересно.

В сравнение с първите дни на подкастите, рекламодателите имат по-малко въпроси относно механизмите и платформи за доставка, както и съмнения за покритието. Днес въпросите се съсредоточават предимно върху това къде да се инвестира, особено с разширяването на избора от подкасти. Сега отговорите на тези въпроси са пряко свързани с това кой слуша и колко е ангажиран с това, което слуша.