Вредителите в природата се превръщат в хранителен ресурс

Борбата с вредителите в природата придобива интересен обрат след като компаниите за храни и напитки откриват техния хранителен потенциал.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Вредителите в природата се превръщат в хранителен ресурс

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Природата се управлява от логиката на оцеляването на най-приспособените, но понякога най-приспособените са видове, които дори не трябва да присъстват в дадената екосистема. Инвазивните видове си проправят път в екосистемите, като нарушават естествения баланс и причиняват хаос за местните видове. Последствията са широкообхватни, често засягащи човешкото здраве и икономиките. Сега иновативни марки изготвят план за борба с тези нарушители.

Базираното в Лондон студио Bompas and Parr се захваща с една заплаха за моретата. На събитието Imminent Future of Food през януари на присъстващите е сервиран „Медуза кленов бекон“. Медузата е овкусена с пушена сол и кленов сироп, за да имитира бекон, задавайки на ястията от морски дарове съвсем нова посока. „Последните няколко години са пълни със съобщения за изменение на климата, причиняващо огромно разпространение на медузи в Средиземно море, което води дори до запушване на електроцентрали“, казва Фреди Мейсън, водещ креативен стратег в Bompas and Parr пред Wunderman Thompson Intelligence. „Когато даден вид причинява вреда – и с това имаме предвид екологични монокултури или увреждащи инфраструктури – смятаме, че можем да намерим начин да се възползваме от това за набавяне на храна.“

Устойчивите морски дарове са във фокуса и на YouTube канала FishNGrillz. Каналът подчертава кулинарния потенциал на печално известните и масови видове риби или „боклук риби“, както ги наричат ​​местните хавайци. С изобилие във водите и ниска пазарна стойност, тези видове риби често остават незабелязани и недостатъчно използвани, но FishNGrillz иска да промени това.

Crab Trapper Green Crab Flavoured Whisky от Tamworth Distilling е напитка, която е толкова дръзка, колкото и вкусна. Направена е от 4-годишна основа от бърбън и зелени раци. Уискито се превръща в сензация през лятото на 2022 г. Напитката, създадена за борба с инвазивните зелени раци във водите на Нова Англия, същевременно хвърля светлина върху опустошителното унищожаване от вида на местните екосистеми и риболова на миди.

Нежеланите качества на инвазивните видове могат да бъдат тяхното тайно оръжие, какъвто е случаят с напоеното с ракообразни уиски. „Crab Trapper е почти като предизвикателство. Мисълта за уиски и раци е някак отблъскваща, но има мистерия в това, докато не опитате“, казва Уил Робинсън, дестилатор в Tamworth Distilling пред Wunderman Thompson Intelligence. „Ако не го опитате, може да пропуснете нещо. Комбинирайки фактора „ммм“, заедно с шанса за уникално изживяване, ние успяхме да привлечем клиентите към продукта.“

Тенденцията за овладяване на инвазивни видове не се ограничава само до хранително-вкусовата промишленост, както се вижда от иновативните подходи на Inversa, създаващи кожени алтернативи от риба лъв, и Chippin, създаващ протеини за храна за домашни любимци от толстолоб.

Широкото навлизане на тези технологии може да бъде от ключово значение за смекчаване на проблема с инвазивните видове. Възможно ли е въздействието на бизнеса върху инвазивните видове да е толкова значително, че в крайна сметка те да изчерпят ресурсите си? Само времето ще покаже.