Спести CO2 вместо пари

За Veganuary супермаркетът REWE рекламира спестяване на CO2 вместо намалени цени.

от Redlink
Спести CO2 вместо пари

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Вече няколко години през месец януари компаниите се обединяват около призив за повече употреба на вегански и вегетариански храни, които имат по-малък въглероден отпечатък. По този повод месецът се нарича Veganuary. Германската верига супермаркети REWE тази година провежда необичайна промоция: вместо да намали цените, тя рекламира CO2 (въглеродно-двуокисни) отстъпки, използвайки познатия графичен стил, който обикновено показва изгодни сделки. Магазинът показва колко CO2 могат да спестят клиентите за селекция от продукти. Разликата между по-високите „цени“ и по-ниските? Ниските стойности на CO2 са за REWE Bio+vegan продукти, а високите са за техните аналози на животинска основа – овесено мляко срещу краве мляко, фалафел срещу месо и т.н.

Стойностите се основават на изчисления от ClimatePartner, като се използва „Стандартът за отчитане на жизнения цикъл на продукта с протокол за парникови газове“, следвайки подхода от производството до клиента плюс отпадъците. REWE е избран за най-подходящия за вегани супермаркет в Германия през 2021 г. (загубен от конкурента Globus през 2022 г.).

Промоцията Veganuary на REWE кореспондира на ценовото напрежение, което изпитват потребителите и се опитва да даде разумен избор. В инфлационни времена мнозина са принудени да се фокусират върху по-ниските цени. Неотдавнашно проучване на възрастни във Великобритания установява, че "шест от десет (59 процента) купувачи казват, че са били принудени да изберат по-малко устойчиви, но по-евтини опции с нарастването на цените - въпреки че искат да направят по-екологичен избор."