Spendvesting на хоризонта

С всяко използване на дебитната си карта, клиентите на TAB Bank печелят частични дялове акции в компаниите, от които купуват.

от Redlink
Spendvesting на хоризонта

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В началото на 2022 година американската TAB Bank, базирана в Юта, пуска TAB Flow - дебитна карта, която награждава клиентите с частични дялове от акции всеки път, когато направят покупка. Това банката нарича Spendvesting – комбинация между думите за „харчене“ и „инвестиране“.

За тази функционалност TAB Flow си партнира с финтех компанията Bumped, като това партньорство позволява на финансовите институции и марки да предлагат на своите клиенти придобиване на малки части от акции, вместо кешбек или точки за лоялност. Партньорството на TAB Bank с Bumped създава удобна възможност за потребителите да придобият опростено портфолио от акции, докато извършват редовното си ежедневно пазаруване. Като печелят части от акции на редовни интервали и на различни цени, потребителите също така избягват риска да се опитват сами да определят подходящото време за купуване на борсата.

Основният безплатен акаунт печели на притежателите на карти 0,5% награда във вид на акции за отговарящи на предзададени условия покупки от Amazon, McDonald's, Chevron, Walmart, Disney и Starbucks. Срещу 5 USD на месец клиентите могат да спечелят до 1,0% награди в акции за всяка отговаряща на условията покупка, независимо къде пазаруват. Тези раздробени дялове са в една от двадесетте марки, които възнаграждават директно в акции, когато се направи покупка от тях или стойността на наградата се разпределя равномерно между до четири допълнителни избора на акции на компании от по-дълъг списък, плюс един ETF.

Концепцията може да функционира като насока за изграждане на допълнителни активи, особено за хора, които нямат време или знания да започнат да инвестират сами. На теория това може да помогне за намаляване на неравенството в богатството. По последно преброяване 56% от възрастните американци притежават акции. Но както The Motley Fool отбелязва: „Собствеността на акциите е разделена драстично по расови признаци, като белите американци притежават 89,5% от акциите на обща стойност 36,15 трилиона USD.“ Всеки опит да се стесни тази разлика си струва да се тества.

Bumped не просто помага на потребителите да притежават част от марките, за които харчат парите си. В края на 2021 г. Bumped се обединява с Moves — финансово приложение за работещи в сферата на услугите. Това партньорство позволява на работещите да печелят дялове в платформите, с които са ангажирани, включително Uber, Lyft, DoorDash и Grubhub.