Прекаленият туризъм изисква спешни мерки

Напливът от туристи в популярните дестинации в Европа и Азия постепенно обръща местните жители против туристите.

от Redlink
Прекаленият туризъм изисква спешни мерки

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Гостоприемството е традиционна черта на домакините във всички краища на планетата. Години наред държави, градове и села са амбицирани да увеличат потока туристи, да се грижат за доброто им прекарване и да им осигурят емоционални преживявания.

Е, вече не е така.

Туристите все по-често от скъпи гости се превръщат в натрапници, които пречат на нормалния живот, а живущите от домакини стават враждебни чужденци. Това не е безпричинно отношение. Например от Бали за първите седем месеца са депортирани повече чужденци, отколкото през цялата предходна година. Най-честото нарушение е посещение на голи туристи в местните храмове и свещени места, което е огромна обида към религията и културата на балийците.

Студентите в техническия университет в Сингапур, известен с необичайния си дизайн, са обект на толкова активни туристически набези, че твърдят, че това ги кара да се чувстват като в зоологическа градина, тъй като туристите ги снимат по време на занятия и използват масово студентския транспорт, студентския стол, както и тоалетните.

Може би най-сериозното следствие от масовия туризъм и наемането на жилища през Airbnb e огромният ръст на наемите, което прави почти невъзможно наемането на жилище от гражданите на Париж, Лондон, Барселона, Виена, Единбург, Мемфис или Ню Йорк.

Отговорът на местните не закъснява. Освен допълнителните туристически такси, които стават все по-масови, общностите по места бойкотират туристите – в Барселона се появяват фалшиви табели, отклоняващи потока към парка Гюел в странични улици, по плажовете има фалшиви табели за опасност от медузи, а в Атина е разработена цяла конспирация, че в града има дървеници, за да отблъскват туристите.

Акропола лимитира посетителите до 20 000 годишно, а в малко селце от 400 жители в Швейцария, където е снимана корейската драма на Нетфликс Crash Landing on You, е въведена специална селфи-такса. Вече има забрана за туристи в квартала на гейшите в Киото, защото т. нар. maiko paparazzi преследват и снимат гейшите дори заедно с клиентите им и нарушават всяка дискретност. В прочутия Maya Bay в Тайланд туристите вече могат да влизат само във вода, която им е до коленете, но не и по-навътре, за да се предпазят коралите.

Всичко това показва, че компаниите в туристическия бизнес трябва спешно да отговорят със свои мерки, така че да осигурят на клиентите си приятни преживявания без да ощетяват местните жители. Туристическата индустрия трябва да застане зад няколко мерки, с които може да намали свръхтуризма и вредата от него:

Уважение към местните общности

Първият начин, по който марките могат да помогнат в борбата с прекомерния туризъм е като си подадат ръка с местните общности, за да възпитат чувство за отговорност у пътуващите. Някои начини, по които това може да се прави е чрез насърчаване на туристите да бъдат помощници на учените. Проектът за китовете на островите Търкс и Кайкос постига това, като кара организаторите на туристически турове да насърчават туристите да правят снимки на китове. След това тези снимки се добавят към база данни, за да помогнат за идентифицирането на китовете и да се научи повече за техните миграционни навици.

Пътуване извън сезона

Вторият начин, по който марките могат да се противопоставят на прекомерния туризъм е като насърчават пътуванията извън пиковия сезон. Според Booking.com над 40% са били готови да пътуват извън пиковия сезон, за да избегнат пренаселеността през 2023 г., което е 10% увеличение спрямо 2022 г. В САЩ има нарастваща тенденция семействата да пътуват през учебната година, вместо през по-популярния период на училищните ваканции. Пътуванията извън сезона са по-малко претъпкани и по-бюджетни, а и предотвратяват претоварването на местните общности от туристи.

Алтернативни дестинации

Популяризирането на алтернативни дестинации е друг начин, по който туристическите марки могат да бъдат част от решението. Вместо да насърчават пътуванията до горещи туристически точки, туристическите марки могат да събудят чувството за приключение на пътниците и да ги подтикнат да изследват друго място. Expedia наблюдава тази тенденция на своята платформа, виждайки 2786% увеличение на търсенията за пътувания до Тайпе поради това, че градът е оформен като „дестинация копие“ на Сеул.

Внимание към етикета при пътуване

И накрая, марките могат също така да образоват туристите и хората като цяло относно правилния етикет при пътуване. Преди летните олимпийски игри в Токио през 2021 г. Японската национална туристическа организация прави забавен, но образователен видеоклип със сумисти, гейши и нинджи, за да обясни етикета в Япония.

Като цяло марките могат да помогнат за изместване на наратива от голям обем хора към висока стойност на преживяването и да предефинират значението на достойно за похвала от всички страни пътуване.