Няма правила, когато става въпрос за храна

Най-важното от доклада на McKinney за тенденциите в храните през 2023г.

от Redlink
Най-важното от доклада на McKinney за тенденциите в храните през 2023г. Снимка: Steve Bussinne/Pixabay

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Творческата, медийна и инфлуенсър агенция McKinney, част от мрежата на Cheil Worldwide, публикува своя доклад за тенденциите в храните за 2023 г. Тези тенденции дават представа за това, което хората търсят в живота си, защото съдържанието на чиниите им отразява настроенията на хората: това, от което хората се нудждаят в живота си, те търсят в храната.

Докладът за тенденциите в храните на McKinney е полезно четиво за маркетолозите, тъй като дава представа накъде се насочват сърцата и умовете на хората. Тенденциите в доклада на McKinney предлагат обяснение отвъд това кои съставки са модерни и кои не са, защото с промяната на храната се променят и настроенията и желанията на потребителите.

Разглеждайки тенденциите, които обхващат хранително-вкусовата промишленост през 2023 г., този доклад групира тенденциите в четири основни категории: култура, уелнес, технологии и социална отговорност. Всички те са органчно свързани с макро-тенденцията за годината "Без правила". Тази макро-тенденция се дължи на загубата на доверието в институциите, които традиционно създават правилата и обръщането на потребителите към други източници на влияние. Това създава ново чувство на възможност да се опитват нови неща, което води и до промени в света на храните.

Днес нуждите на обществото и индивидите се променят постоянно и често си противостоят, което води до това, че няма правилен и грешен начин да се прави нещо. Когато говорят за "Без правила" Mc Kinney визират новостите, парадкосите и неочакваните комбинации в света на храните.

Тенденциите в доклада на McKinney са групирани в четири ключови измерения:

КУЛТУРА

Ясно е, че правилата са се променили и чувството за допустимост на това да се опитват нови неща си е проправило път и към света на храните.

От сътрудничеството на Van Leeuwen и Hidden Valley (сладолед с вкус на ранч сос) до "Pilk": Pepsi и мляко, всички правила са премахнати, тъй като хората прегръщат "хаоса в готвенето". Тази тенденция позволява на готвачите да излязат извън зоната си на комфорт и да съчетават вкусове и храни без никаква логична причина, на принципа "Защо не?" и да изненадват хората с нов продукт, който всъщност е добър.

Друга тенденция в тази секция, псочен от McKinne, e "Хипер нишовост". Докато в миналото марките са целяли да бъдат релевантни за масите, сега те се целят в "Нишова релевантност", с надеждата тя да избуи и проникне в поп културата. Това се дължи частично на доминацията на социалните медии и дигиталната реклама, на практиката чрез намиране на нишова аудитория в TikTok и комуникация само с тази аудтория да се разчита на вирусното ѝ разпространение и от друга страна на растящото недоверие към хора, неща и марки, които са възприемани като "популярни".

Завръщането към фуудкорнърите в мола е друга тенденция в тази група, констатирана от McKinney, като завръщането към мейнстрийм веригите за бързо хранане е в ярък противовес на доскорошното насочване към малки, локални места за хранене.

Създателите на съдържание навлизат в света на храните в търсенето на нови начини да се ангажират с феновете си и да монетизират марката си.

Създателят на съдъдржание TikTok сензацията Дилън Лемей, отваря своя концептуален магазин за сладолед Catch'nIcecream, в който хората трябва да уловят сладоледена топка, а MrBeast продължава да разширява империята си от бургери, приготвени в "кухни-призраци" - ресторанти, за които това е допълнителен източник на доходи, до разнообразие от пакетирани стоки-призраци. Тази категорична промяна е определена като "стоки от създатели" от анализатора на храни и напитки Андреа Хернандез.

УЕЛНЕС

Нарастващото значение на интернет и социалните медии като места, където хората търсят здравни съвети, води до възникването на нов феномен - здравни инфлуенсъри.

Самопровъзгласилите се здравни инфлуенсъри и изобилието от невярна здравна информация, която някои от тях разпространяват, правят все по-трудно за хората да различават достоверното от измамата.

За да помогнат в борбата с митовете и да "надвикат" дезинформацията, здравните специалисти се обръщат към социалните медии, за да използват авторитетния си глас, за да образоват широката общественост за тяхното хранене, движение и цялостно здраве.

Рестриктивните диети, които стриктно определят какво и кога може да се яде, за да се постигне целения резултат, вече не са актуални. Потребителите се насочват към по-гъвкави и разнообразни диетични режими, рестриктивните диети не са актуални днес.

ТЕХНОЛОГИИ

Докладът подчертава как са се развили технологиите в хранително-вкусовата промишленост.

От безконтактно към безлично поръчване

Начинът, по който хората поръчват храна, се промени драстично по време на пандемията. Хората искат да докосват по-малко предмети, което довежда до бум на безконтактните плащания и плащането чрез докосване. Сега McKinney отбелязват, че хората искат да избягват и човешките взаимодействия при поръчка на храна и то по няколко причини: чувстват се по-малко припряни, избягват оценка и осъждане на избора си и в повечето случаи го намират за по-ефикасно. Безконтактните поръчки се превръщат в безлични, тъй като неписаните правила на сектора на услугите се променят.

AI навлиза и в хранително-вкусовата промишленост

Достъпността на изкуствения интелект определено променя начина, по който хората пазаруват храни. Subway започва да използва интелигентни хладилници, задвижвани от AI технология, които продават предварително направени сандвичи и дори могат да отговорят на въпроси за всеки от наличните продукти.
"С AI като нововъзникваща тенденция, търговците на храни трябва да продължат да се опират на технологиите по ориентиран към човека начин, особено като се има предвид емоционалната роля, която храната играе в живота ни", казва Жасмин Дадлани, главен стратегически директор в McKinney.

Докато технологиите достигат нови висоти, НАСА наскоро направи огромен пробив, тъй като успешно отгледа растения в лунна почва, събрана по време на мисиите Аполо през 1969-72 година. Това не само е от решаващо значение за космическите пътувания, но също така е от значителна полза за селското стопанство в неблагоприятна почвена среда на Земята

СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Хранителната индустрия се е заела да се справи с инвазивните видове. Тъй като инвазивните видове заплашват растенията и животните с изчезване, хранителната индустрия се е заела да промени нещата. От премахването на инвазивните видове чрез лов, пестициди и други методи за ликвидиране, марките и ресторантьорите се борят с помощта на местни ловци, фермери и доставчици и превръщат инвазивните видове във вкусни ястия и напитки. Флорида започна турнир за лов на лъвска риба, предлагащ шестцифрени награди за улавяне на лъвски риби, тъй като те имат способността да унищожат 80% от местните местообитания за пет седмици. Чрез изграждането на пазар за инвазивни видове, човечеството е в състояние както да запази местната дива природа, така и да стимулира намаляването на инвазивните популации.

Хранене без въглероден отпечатък

Според ООН настоящият начин, по който се произвежда, обработва и пакетират храни произвежда повече от една трета от глобалните емисии на парникови газове в резулта на човешка дейност. Вече възниква "положителна за климата храна" - ранни модели на производство на храни, което всъщност намалява въглеродния диоксид в нашата атмосфера.

"Когато за първи път започнахме този доклад преди 14 години, всички просто гледаха известните готвачи във Food Network. Сега това е тийнейджър в кухнята на родителите си, който публикува в TikTok, променяйки начина, по който се храним." казва Жасмин Дадлани, главен стратегически директор в McKinney.

Подробното описаниена тенденциите във всяка от четирите категории на докалда на McKinney може да видите тук.