Новите навици на хибридно работещите

Хибридната работа – редуване на офис и работа от вкъщи – променя цялостно навиците на хората – от това как се обличат до това какво обядват. Проучване на Kantar проследява тези промени.

от Redlink
Новите навици на хибридно работещите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Kantar показва резултатите от глобално онлайн проучване, изследващо хибридния модел на работа. Проучването показва как новите навици за работа променят навиците, потреблението, разпределението на времето и дори хранителните предпочитания.

Повече кратки почивки.
Резултатите показват, че когато работят от разстояние повечето работещи правят кратки почивки. В сравнение с това, че когато са в офиса 35% казват, че правят кратки прекъсвания, то когато работят от вкъщи 42% казват, че правят същите почивки. По-младите почиват по-често (4 от 10) в сравнение с по-възрастните (3 от 10).

Всички респонденти виждат подобни промени в упражненията и ежедневните усилия. 41% от хибридните работещи тренират повече, когато са вкъщи, а 36% правят повече ежедневни крачки. Респондентите от Gen-Z обаче твърдят, че правят повече ежедневни крачки (43%), когато са у дома, отколкото Gen-X (31%).

Хората ходят по-рядко в обикновени магазини.
Всички видове физически посещения, независимо дали в магазини или за закупуване на кафе или обяд, намаляват с дистанционната работа, въпреки че разликата е малка. В световен мащаб 28% отчитат спад на пазаруването в магазин, независимо дали по време на почивки или преди/след работа, но 24% отчитат увеличение.

Разликата е по-осезаема при закупуването на кафе (30% пазаруват по-малко, когато се работи от вкъщи, спрямо 23%, които пазаруват повече) и особено при закупуването на обяд (38% по-малко, 19% повече). Обратното, както може да се очаква, се случва с онлайн пазаруването. 50% от анкетираните съобщават, че пазаруват повече онлайн, докато работят дистанционно, като само 8% казват, че правят това по-малко. По-младите поколения са по-склонни да отчитат увеличение на пазаруването, независимо дали онлайн или в магазин.

Повече хибридно работещи поръчват обяд чрез мобилно приложение
49% от респондентите в световен мащаб използват мобилно приложение за поръчка на обяд, 15% поръчват по телефона и 28% купуват лично. Приблизително 56% от хората на възраст между 18-40 години използват мобилно приложение, докато само 38% от Boomers използват мобилни приложения, за да поръчат обяд. По-възрастните поколения са по-склонни да купуват обяд лично (37% от Boomers срещу 20% от Gen-Z).

Работещите хапват повече, работейки от вкъщи
Когато се сравнява работата от вкъщи с работата на място, като цяло има по-висока честота на закуски между храненията, като 41% в световен мащаб отчитат увеличение и 13% намаление.

Докато работят от вкъщи, по-младите работници са по-склонни да хапват чипс и крекери, отколкото по-възрастните (30% от Gen-Z срещу 13% от Boomers). Подобен модел, макар и по-малко краен, важи за сладките (20% срещу 12%). Възрастните работещи са по-склонни от по-младите си колеги да избират сушени плодове и ядки, но пресните плодове се консумират като закуска от около една четвърт от респондентите във всички възрасти.

Удобното облекло измества бизнес костюмите
Респондентите се отказват от формално облекло и обувки и избират спортен стил, когато работят от вкъщи. 58% от работниците казват, че носят удобни дрехи по-често в сравнение с времето, когато са в офиса. Отдалечените работещи са по-малко склонни да оформят косата си и да слагат грим.

Въпреки това, когато работят от разстояние, хората са по-склонни да си вземат душ и да си мият зъбите, когато се подготвят за работа. В световен мащаб 30% съобщават, че се къпят повече, когато са у дома, а 28% казват, че си мият зъбите повече в този случай. Това може да илюстрира напрежението с недостига на време, на което са подложени на много работещи, когато напускат дома си за работа в офиса. Това се наблюдава най-вече при по-младите поколения.

Проучването е проведено сред 7 985 работещи хибридно на осем големи световни пазара през януари 2022 година.