Най-новите промени в пазаруването

Анализ на Mintel показва оптимистични тенденции в поведението на пазаруващите.

от Redlink
Най-новите промени в пазаруването

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Една от най-обещаващите промени в пазаруването е възстановяването на доверието на потребителите. В края на 2023 г. както финансовото благосъстояние, така и бъдещата финансова увереност достигат най-високите си нива от две години насам. Това е улеснено от забавящия се темп на инфлация и въпреки че нагласите на потребителите не се връщат там, където са били преди кризата с разходите за живот, анализът на Mintel показва, че търговията на дребно се движи в правилната посока за растеж. Тази увереност е илюстрирана от големия успех на Черния петък. През 2023 г. има значително увеличение на включването в него на домакинства с по-високи доходи - от 48% на 57% на годишна база.

В резултат на увеличения натиск върху потребителските финанси, използването на peer-to-peer сайтове за покупка и продажба на артикули се е увеличило през последните няколко години. Като цяло потребителите смятат, че могат да намерят по-добри оферти на сайтове като Vinted и Depop и тези сайтове също така предлагат възможност да направят малко пари. Сега обаче, когато и увереността и финансите вървят нагоре, тези сайтове ще загубят привлекателността си. Потребителите вече няма да искат да се подлагат на неудобните процеси, които са синоним на тези уебсайтове, например объркващи и неефективни връщания или прословуто труднодостъпно обслужване на клиенти.

От друга страна ще е жалко тези сайтове да загубят влиянието си, като се има предвид ролята им в насърчаването на кръгови практики за пазаруване. За да осигурят тяхната релевантност, търговците трябва да гледат отвъд по-младия сегмент потребители, който исторически са привличали. Насочването към по-зряла и финансово стабилна аудитория представлява ценна възможност. Търговците могат значително да подобрят изживяването на тези потребители като предлагат подбрани колекции, които се харесват на тази демографска група, например продукти за здраве и красота.

В резултат на кризата с разходите за живот получаването на специално място за доставка става все по-популярно като удобен метод за получаване на закупени артикули, без да се начисляват такси за доставка. От 2022 г. до 2023 г. този вид получаване на пратки е нараснало с 5%, до голяма степен поради по-голямата наличност на специални места или шкафчета за получаване като DPD Pickup Shop или Collect+. Като инвестират в тези шкафчета, търговците могат да тушират част от оплакванията, които купувачите имат при процесите на събиране и връщане. Предлагането на клиентите на процес на връщане без стрес е особено важно и шкафчетата могат да бъдат удобно решение за това, тъй като много хора са само на метри разстояние от такова в даден момент. Шкафчетата също смекчават разочарованието, причинено от дългото време на чакане за получаване. Данните показват, че 1 от 5 онлайн купувачи се борят с дълго време за чакане за получаване.

Има също така интерес към внедряването на автономна доставка, при която автоматизирани дронове ще извършват доставки по домовете. Идеята е, че използването на дронове значително ще намали емисиите и ще допринесе с £45 милиарда към БВП до 2030 г. Изпитанията вече са започнали, като Co-op удължава изпитанието си след 2023 г., а Amazon обяви внедряването на дронове на масовия пазар за доставка в края на 2024 г. Дроновете имат и допълнителната полза при свързването на отдалечени места, особено ако лошото време повлияе на транспорта.

След кризата с разходите за живот хората са по-малко склонни да харчат пари за големи проекти за обновяване на дома. Като алтернатива на това много потребители избират да се съсредоточат върху по-малки промени, които все пак ще освежат жилищното им пространство без голям разход на време, разходи и бъркотия, които са свързани с обновяването на дома. Много търговци на дребно, като IKEA и B&Q признават, че хората сега купуват импулсивно стоки за дома и в светлината на това търсят удобство. Чрез отварянето на магазини на натоварени улици и рационализирането на процеса на онлайн поръчки, хората са по-способни да включат подобряването на дома в натоварения си живот.

Технологиите и социалните медии продължават да движат напред пазара на „Направи си сам“ и стоки за дома. Dulux пуска функционалност за съвпадение на цветовете в своето приложение, която позволява на потребителите да намират желания цвят по-лесно. След това всичко, което трябва да направят е да посетят съответния магазин и там могат да смесят цвета за тях. Междувременно Argos си партнира с Pinterest за Argos Mood Hotel - временен хотел, базиран на предстоящите тенденции в интериорния дизайн, до който клиентите могат да спечелят пътуване. Социалните медии са най-доброто място за вдъхновение за интериорен дизайн, така че е логично марките да използват това пространство за събития, семинари и др.

Изглежда, че предизвикателствата, породени от ограничените потребителски финанси и намаленото доверие отминават, но все още предстои дълъг път. Търговците трябва да решат в кои аудитории искат да инвестират. Целта е да се създаде сигурна клиентска база, която показва лоялност към марката дори извън продажбите и промоциите и това е възможно по един начин - с удобство! Това може да съдържа лесни и ефективни онлайн процеси на връщане, персонализиран дизайн в приложението или модно вдъхновение, препоръки за продукти с изкуствен интелект и възможности за peer-to-peer продажба директно на платформа за продажба на дребно. Приоритетът на удобството повече от всякога ще открои търговците и ще им гарантира ръст през идните години.