Медийни посоки 2023

В своя доклад с медийни прогнози за следващата година - 2023 Media Trends & Predictions Report, Kantar разглеждат основните посоки, в които ще гледат рекламодателите, за да планират успешни и работещи кампании.

от Redlink , Източник: Kantar
Медийни посоки 2023

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

За медийната индустрия предстоят несигурни времена, но едно нещо е сигурно - адаптивността и иновациите ще бъдат ключови. В тази ситуация е наложително медийният бизнес да формира и предефинира своите стратегии въз основа на непрекъснато променящите се начини, по които хората мислят, как се държат и адаптират. Инфлационните ефекти без съмнение ще се разпространят и в 2023 г., оказвайки влияние върху разходите на потребителите и разходите за реклама, което изисква по-ефективно планиране на кампании и използване на данни.

Докладът на Kantar за медийните тенденции и прогнози за 2023 г., дава представа за предстоящите тенденции в медийната индустрия, използвайки не само данни, но и базирани на доказателства прогнози и експертни гледни точки. Докладът се фокусира върху новите VOD модели, растящите разходи, използването на данни и новите технологии, за да синтезира най-големите предизвикателства и възможности за 2023 г. и как рекламодателите могат да им отговорят:

Раздвоени визии: бъдещето на гледането

Откривайки нова посока за телевизионния и видео пазар, големите платформи ще внедрят хибридни стратегии, балансиращи VOD (видео при поискване) и линейно съдържание. Линейните телевизии на свой ред възприемат аспекти на стратегията на VOD, които отговарят на тяхното позициониране, като същевременно запазват специфичните си разлики, а VOD платформите възприемат концепции като „телевизия по избор“ и откриване на подбрано за дадения зрител съдържание. SVOD платформите (с абонамент) по-специално ще се отклонят от стратегиите за пускане на всички епизоди на сериалите наведнъж, за да увеличат максимално приходите.

Растящи разходи: управление на потребителската и медийната инфлация

Глобалните ръстове на цените оказват влияние върху разходите на потребителите и разходите за реклама, съответно за създателите на съдържание става приоритет то да е финансирано от реклами. Обръщането към модели с наситено с реклами съдържание обаче рискува да създаде два типа зрители: тези с по-нисък разполагаем доход, които стават прекалено таргетирани от рекламите, и тези с по-голям разполагаем доход, които са по-привлекателни за рекламодатели, но са по-трудни за достигане. Следователно, интелигентното използване на данни е от съществено значение за оптимизиране на планирането на кампаниите и увеличаване на възможностите с един и същи бюджет да се достига до все повече хора.

Данни: стремеж към по-добри резултати

Маркетинг специалистите се подготвят за планиране след бисквитките, като експериментират с прокси базирани системи за насочване и контекстуално рекламиране. Таргетиране в рамките на затворени екосистеми, в които са налични данни от първа ръка със съгласието на потребителите все още ще бъде възможно, но по-широкото насочване към различни платформи е изправено пред бариерата на поверителността на потребителите. През следващите години ще има постепенно подобрение, но хипер-насочената екосистема, обещана от интернет, изглежда все по-нежизнеспособна.

Технологии: обещаващи медийни планове и изживяване за потребителите

2023 г. ще предостави множество нови технологии, всяка от които е пълна с потенциал – но е важно рекламното послание да не се изгуби в шума. Динамичното продуктово позициониране – позволяващо продукт, билборд или екран, представен в съдържанието, да бъде заменен или покрит с различна марка или реклама – се разраства, което означава, че с правилните данни на потребителите могат да се показват персонализирани реклами. Въпреки това, технологичните възможности ще трябва да бъдат балансирани спрямо това, което е приемливо за публиката. Отрицателно въздействие може да бъде постигнато по невнимание, ако разположението е очевидно анахронично, дразнещо или не на място. Поради това персонализираното съдържание трябва да се следи отблизо.

Пътят към нулевия въглероден отпечатък

Намаляването на въглеродния отпечатък на медиите и рекламата до нула е бизнес предизвикателството на нашето време и представлява възможност като никоя друга. 2023 трябва да бъде година на устойчиви иновации – независимо дали това са марки, предлагащи зелени продукти и услуги, собственици на медии, предлагащи по-енергийно ефективни услуги, или агенции, които преосмислят как техните стратегии за планиране, закупуване и производство влияят върху климата.