Марките в защита на ясния поглед

Все повече брандове се включват в борбата с късогледството – в пряк и преносен смисъл.

от Redlink
Марките в защита на ясния поглед

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Намаляването на часовете прекарани на открито, за сметка на екранното време, се отразява зле на очите на потребителите – случаите на късогледство по света растат много бързо. В същото време онлайн пространството „изкривява“ погледа на хората и в друг смисъл. Все повече марки застават в подкрепа на потребителите си за здравословно прекарване на времето и намаляване на екранното време или в по-широк план за максимално добър баланс между работа и свободно време.

ACUVUE®

Марката ACUVUE® обявява кампания в социалните медии по мотото Where Vision Meets Sight (#MyVisionMySight), с която се обръща към Gen Z, за да ги насърчи да си вземат почивка в социалните медии, за да дадат не само почивка на очите си, но и да разберат въздействието, което времето пред екрана оказва върху живота им. Чрез вдъхновяващи млади инфлуенсъри кампанията насърчава Gen Z да затвори приложенията си и да използва новооткритото време, за да изясни визията си за живота.

„Успях да забавя времето и наистина да уловя всеки момент. Това, че съм в социалните медии 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, винаги ме поставя в много претоварено и тревожно състояние на ума, така че беше толкова освежаващо да оставя телефона си и да видя живота от по-ясна перспектива. Всеки момент се усеща по-смислен“, казва един от ACUVUE® инфлуенсърите и студент по кино Амбър Александър. „Често съм толкова въвлечен в света на социалните медии, че забравям, че съм истински човек, който заслужава време за грижа за себе си.“

Използването на дигитални устройства се е увеличило през последните няколко години. Като цяло възрастните вече прекарват повече от 13 часа на ден с дигитални устройства, което е увеличение с 35% спрямо 2019 г. Социалните медии не само поглъщат времето на хората, но също така може да се отразяват зле на очите. Когато гледате дигитален екран, вие мигате с 60% по-малко, което може да дестабилизира слъзния филм, оказвайки влияние върху комфорта и зрението.

„Социалните медии са с огромен ръст през последното десетилетие и ние често пропускаме да осъзнаем дълбоките им ефекти върху ежедневния ни живот. Поколението Z е израснало със социалните медии, така че ние се свързахме с инфлуенсъри от поколението Z, за да разгадаем ефекта от тези медии и да дадем пример“, казва Нанси Сабин, ръководител на маркетинга и в Северна Америка в Johnson & Johnson Vision.

Apple

Прекарването часове наред пред екраните не е лесно за очите, като наблюдението на съотношението на времето пред екрани към часовете на слънчева светлина може да е особено важно за децата, чиито очи се развиват. Apple иска да помогне с това, но първо ще трябва да купите на детето си Apple Watch, защото екранът може да показва времето, прекарано на слънчева светлина (Между 80 и 120 минути време на открито се препоръчва за деца в училищна възраст според оценка на Международния институт за късогледство.)

Технологичната компания обръща поглед към разпространението на късогледството, което засяга почти една трета от хората (30%) - с актуализации на своите здравни функции в WatchOS 10, iOS 17 и iPadOS 17.

Apple казва, че собствениците на Apple Watch ще могат да следят колко време прекарват на слънчева светлина със сензор за околна светлина от WatchOS 10. За деца, които носят часовник, но нямат iPhone, родителите могат да използват Family Setup, за да синхронизират часовника на детето с телефона на родителите. Всичко това можете да се види в приложението Health, което се предлага на iPad, както и на iPhone с актуализацията на iPadOS 17.

Apple обявява и нова функция за разстояние от екрана, която насърчава хората да преместват устройството си по-далеч от лицето си, ако са го държали близо твърде дълго. Функцията за разстояние използва същата камера TrueDepth за iPad и iPhone. Като цяло Американската академия по офталмология препоръчва да се седи на 25 инча, приблизително на една ръка разстояние от компютъра.

Heineken

Heineken продължава кампанията си срещу културата на прекомерна работа в Азия с нова кампания, която насърчава младите хора да напускат работа навреме и да общуват с приятели.

Кампанията „The Ghosted Bar“, в която участва корейският актьор Парк Хюнг Сик, има за цел да вдъхнови младите хора да работят отговорно и да не разочароват приятелите си, като се превръщат в „призраци“ докато работят вместо да се забавляват.

Кампанията, създадена от LePub, стартира с видео в Instagram, споделено от Park с неговите 10,9 милиона последователи. Видеото показва паранормална активност в бар с кадри на бирени чаши, движещи се сами и бар столове, плъзгащи се из стаята. Видеото е част от кампанията на Heineken, която показва как приятел, заседнал в офиса, е “призрак” в бара.

Кампанията се основава на проучване на Heineken, проведено от YouGov, което разкрива, че 45% от младите хора в Сингапур и Малайзия зарязват приятелите си поради служебни ангажименти. Нещо повече, 64,5% се чувстват прекалено изморени от работа, а 42,5% смятат, че работата е повлияла на отношенията им с приятели и партньори. Кампанията има за цел да помогне на младите хора да се откажат от културата на прекомерна работа и вместо това да се насладят на общуването.

The Ghosted Bar е третата кампания от серията #WorkResponsibly на Heineken. Тя следва след предишните The Closer през юни 2022 г. и The Office Cleaners през декември 2022 г.