Марките срещу дефицита на човечност

Все по-многобройните вандалски прояви срещу знаменитости, паметници на културата или просто срещу други хора изискват от компаниите да се замислят как могат да повлияят позитивно на клиентите си.

от Redlink
Марките срещу дефицита на човечност

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Какво е общото между певицата Биби Рекса, Римския колизеум и Delta Airlines? Всички те са жертви на лошо поведение от страна на хората и то в рамките на последните няколко месеца. Въпреки че неучтивостта не е нещо ново, проучванията показват, че поведението на хората се влошава – според Harvard Business Review 76% от работещите директно с клиенти са обект на гняв, обиди и грубост поне веднъж месечно.

Изпълнителите Хари Стайлс, Биби Рекса и Ава Макс са замервани с предмети докато са на сцената. Lil Nas X и Пинк също реагират по време на концертите си на необичайни предмети, които са хвърлени към тях. Тенденцията е необяснима и опасна. Например през юни по време на концерт в Ню Йорк 27-годишен фен хвърля телефона си към Биби Рекса на сцената и я удря в лицето. Тя е принудена да прекъсне концерта си и по-късно публикува снимки на нараняванията си. Причина за атаките срещу музикантите няма – нищо не ги свързва, няма онлайн предизвикателство, никой от „феновете“, които го правят, не е обяснил защо. В случая с Биби Рекса обяснението е „Мислех, че ще е забавно“. Една от причините, която анализите сочат е прекалената близост, която социалните мрежи създават и тя прави изпълнителите напълно достъпни. Допълнителен проблем са последиците от локдауна и прекаленото заседяване в социалните мрежи, което връща хората към по-агресивни и първични модели на поведение.

През юли в Колизеума в Рим са задържени двама туристи, които са се опитали да напишат имената си върху монумента – в единия случай това е българинът Иван Димитров, в другия е туристка от Швейцария. Въпреки солидната глоба и рискът от наказателна присъда, туристите продължават да се опитват да увреждат безценни произведения на културата. Италия отговаря като променя санкцията и увеличава глобата няколко пъти, но това не обяснява поведението на туристите.

Авиокомпанията Delta, извършваща полет от Париж до Детройт е принудена да спре в Канада, където е арестуван пътник, създавал безредици на борда, който преди това е задържан от пътниците.

Какво движи спиралата на лошото поведение надолу? Отговорът е сложен. Самотата, поляризацията и непреодолимият поток новини в социалните медии са допринасящи фактори, но е трудно да се определят причината и следствието.

Каквато и да е причината и след като признаят, че няма лесно решение, марките все пак могат да помогнат като напомнят на хората за тяхната по-добра природа. Проучванията за доверие в целия свят показват, че потребителите вярват на марките повече, отколкото на правителствата и това е добра стартова позиция за промяна.

Пример в тази посока е инициативата за позитивна промяна, насърчаваща хората да споделят благодарност с тези, на които държат. Първите послания се появяват на доковете на пристанището в Ливърпул, като идеята се разгръща с брандирани продукти и концерт през септември. Инициативата продължава напред във времето, като има и фонд, с който се спонсорират различни идеи и проекти, свързани със споделянето на доброто и на нещата, които правят хората по-добри.

Върху добрите взаимоотношения е концентрирана и кампанията на апликацията Bumble върху доброто поведение. В основата й е проучване, направено в Сингапур. Според кампанията и проучването несемейните жени се съсредоточават все повече върху любезността като ключов елемент при решенията си за срещи. Бъмбъл установява, че 68% от анкетираните вярват, че комплиментът е едно от най-милите неща, които човек може да направи, като повече от три четвърти (78%) от поколението Z се чувстват по този начин.

По-голямата част от сингапурците (71%) са съгласни, че получаването на комплимент от потенциален романтичен партньор ги кара да се интересуват повече от него, а повече от две трети (69%) казват, че самочувствието им се повишава след получаване на комплимент. По този повод апликацията пуска специално допълнение, наречено «Комплименти», което да улесни първоначалния контакт.

Марките имат много възможности да насърчат добрите отношения между хората и това все повече ще става неразделна част от техния принос към обществото.