Лекарствата стоят зад ръста на електронната търговия

Пренасочването на инвестиции от телевизия към диджитъл във фармацията води до значителен ръст в дигиталното пазаруване на такъв тип продукти.

от Redlink
Лекарствата стоят зад ръста на електронната търговия

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Продажбите на продукти от водещите категории за здраве като витамини и лекарства без рецепта, диетични продукти и грижи за устната кухина са се увеличили с над 20% на годишна база през последните три години, според нов доклад на WARC Digital Commerce.

Докладът Category Insights: Healthcare products се основава на WARC анализ на данните за продажбите на Amazon от Perpetua и отбелязва, че в световен мащаб рекламните разходи за фармацевтични продукти и здравеопазване са третият най-бързо развиващ се продуктов сегмент след финансовите услуги и технологии и електроника. Разходите за реклама в САЩ във фармацевтиката и здравеопазването се очаква да достигнат 34,6 милиарда долара през 2024 г.

Освен това здравеопазването е традиционен рекламодател, ориентиран към телевизията, но дигиталните формати сега привличат над половината от рекламните средства в този сегмент.

В България фармацията е традиционно водеща категория в телевизия, с двуцифрен ръст на годишна база. Активностите в диджитъл също растат, включително благодарение на онлайн аптеки и дрогерии. У нас дигиталните инвестиции в реклама не се отчитат в единна система, но вероятно следват общите световни тенденции, както е в много други сегменти на пазара.

Грегъри Грудзински, редактор в WARC Digital Commerce обяснява, че близо 240 милиона души в САЩ в момента използват лекарства без рецепта и това, съчетано със застаряващото население, повишаващото се търсене и растящите разходи за здравеопазване, е добър знак за бъдещето на категорията.

„Разходите за здравеопазване са област, в която потребителите не намаляват и очакваното нарастване на потребителските разходи превръща категорията в силно конкурентна област за рекламодателите“, добавя той.

Витамини, минерали и добавки са подкатегория от 40 милиарда долара, която показва значителен годишен ръст в Amazon. Продажбите са нараснали с 38%, като водещи са витамините (+6,81%) и билковите добавки (+6,34%).

Amazon, Walmart и Costco са сред компаниите за търговия на дребно, които изграждат партньорства със здравни застрахователи и доставчици на медицински услуги, за да уловят по-голям дял от разходите на потребителите на здравни услуги онлайн и извън интернет. И Amazon, и Walmart отбелязват над 35% ръст в категорията от второто тримесечие на 2020 г. насам.

Потребителите гледат на продуктите за здраве и благополучие като на основен разход. Докато две трети (66%) съобщават, че изпитват финансови затруднения, 80% очакват да увеличат или запазят разходите си за здравни и уелнес продукти и услуги.

Милениалите дават приоритет на своето здраве и уелнес повече от всяко друго поколение. Те обаче са недоволни от гамата от продукти, предлагани в момента на пазара.

Населението на САЩ на възраст 65 и повече години, ключова аудитория за здравни продукти, нараства почти пет пъти по-бързо от общото население през последните години. Това е важен двигател за растеж на категорията за години напред във всички развити страни, включително и в България.