Каква е цената на лоялността на потребителите към марката?

Само 3% от потребителите остават лоялни към марка, ако им бъдат предложени парични награди от конкурент, показва ново проучване на Influence Mobile

от Redlink
Каква е цената на лоялността на потребителите към марката?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Помислете за марките, на които сте лоялни. ОК Taxi или Yellow предпочитате? Ariel или Persil? Без значение какъв в вашият отговор, докъде се простира тази ваша вярност? Какво би ви накарало да изберете конкурентна марка?

Ново проучване сред 53 868 души, проведено от Influence Mobile (компания специализирана във възнаграждаването на хората за ежедневни дейности, собственик на платформите Rewarded Play и Beauty Rewards в САЩ), цели да предостави по-добро разбиране на предпочитанията на потребителите към марката и лоялноста им към нея.

Според резултатите на проучването на въпроса кое твърдение най-добре описва техния начин на взимане на решение за покупка, 60% от анкетираните отговарят, че купуват въз основа на цената, а не на името на марката. 25% отговарят, че купуват много марки, а не винаги една и съща, а само 15% от потребителите декларират, че са склонни да купуват винаги едни и същи марки.

На изявлението „Аз съм най-лоялен към конкретни марки, когато купувам:“ 28% посочват храна и хранителни стоки, 21 % посочват стоки за домакинството(напр. почистващи препарати, тоалетна хартия), 19% - продукти за здраве и красота, 17%- електроника, и 15 % - облекло и обувки.

Препоръката от приятел е най-важния стимул за опитване на нова марка (33%). По-ниската цена (31%) и купони за отстъпки (23%) са следващите по-важност решаващи фактори за опитване на нова марка, а социалните медии и препоръката от знаменитост са посочени съответно от 9% и от 4% от анкетираните.

98% от анкетираните отговарят с „ДА“ на въпроса „ Ако намерите нов продукт с висока стойност на по-ниска цена, бихте ли го опитали“.

Приложенията или уебсайтовете за пазаруване с награди позволяват на потребителите да печелят пари и/или точки обратно, когато пазаруват и избират от голямо разнообразие от категории и търговци на дребно. Тези компании придобиват популярност благодарение на способността си да предоставят на потребителите по-голяма гъвкавост, избор и в крайна сметка повече спестявания.

На въпроса „Запознати ли сте с приложения/уебсайтове, с които можете да печелите пари или точки, когато правите покупки?“ 79 % казват „да“ и само 21% -„не“.

Според резултатите от проучването на Influence Mobile само 3 от 100 потребители биха останали лоялни към своите топ марки, ако им бъде предложено връщане на пари и/или осребряване на точки за преминаване към конкурент. Предпочитаните от потребителите начини ча осребряване на паричните стимули или събраните точки са Amazon(38%), PayPal(30%) и Visa Gift Card(22%).

Какво означава това за търговските марки?
Тъй като популярността на паричните стимули продължава да расте, явно идва време за търговските марки да отговорят на изискванията на потребителите. От платформите и приложенията за пазаруване с награди, купувачите получават ясна сделка, а търговците на дребно се възползват от нови начини за привличане на клиенти, които едва сега се зараждат.

„Появата на възнаграденото пазаруване промени начина, по който потребителите пазаруват и спестяват. Вашите клиенти вече не искат да бъдат обвързани с един магазин или артикул, вместо това желаят платформа за лоялност, която е много гъвкава“, каза Даниел Тод, основател и главен изпълнителен директор на Influence Mobile.