Home office – сбъдната мечта или начало на нови проблеми

Пандемията направи домашния офис норма за много индустрии. За рекламните агенции виртуалното пространство започва да изглежда като реална алтернатива на физическите офиси. Какви са предимствата и недостатъците на работенето вкъщи и може ли това да стане начин на живот.

от Redlink
Home office – сбъдната мечта или начало на нови проблеми

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Когато в началото на годината списание WIRED публикува годишния си сборник с прогнози за света - The World in 2020 - едва ли предполага, че броени седмици по-късно някои от прогнозите ще изглеждат напълно неадекватни, а други ще се сбъднат мълниеносно. Сред последните е и предсказанието на Рори Съдърланд – вицепрезидент на Огилви UK, който прогнозира постепенното въвеждане на гъвкаво работно време и изместване на част от задълженията от офиса вкъщи. Предсказанието на Рори е, че работните дни в офиса ще намалеят от пет на четири седмично, но три месеца по-късно присъствените дни в офиса са сведени до нула. Това изведнъж поставя рекламната индустрия, наред с много други различни бизнеси, пред неочаквани предизвикателства. Всъщност се оказва, че дистанционната работа не е непознат феномен за рекламните агенции по света, но сегашната ситуация само обостря споровете по темата. Ето основните тези:

- Офисът е визитната картичка на агенцията – Ефектна снимка на екипа, билярдна маса или джага, тухлена стена, футуристичен шик отдавна са стандарт за сайтовете на повечето творчески агенции. За рекламистите - криейтиви, копирайтъри и акаунти офисът е мястото, където се създават кампаниите. За мениджмънта на агенциите това е бетонен паметник на тяхната бизнес култура. Поставени три месеца в условия на карантина агенциите видяха, че краят на света не е дошъл и бизнесът не е спрял. Наложи се да преосмислят начина, по който работят, но екипите на агенциите продължиха да предоставят реклами на най-големите марки в света, а конкурсите се провеждаха в зуум.

- Виртуалните агенции не са нищо ново - Виртуални „фул сървиз“ агенции и дигитални творчески колективи съществуват в индустрията от десетилетие. Играчи като OGMOG (виртуална дизайнерска фирма от САЩ) и Frontroom (с клиенти като Клиник и Нинтендо) се изправят срещу класическите офисни агенции още преди пандемията. Платформи, които свързват фрилансъри и цели екипи с рекламодатели като working not working (САЩ), the freelance collective (Австралия), the dots (UK), също нарастват устойчиво отпреди карантината. Въпросът е, че никоя от тези агенции не е успяла да стане известна преди карантината и не е ясно дали това ще се промени точно сега.

- Накъде без дивана в ъгъла - За Хелън Джеймс, директор в Crispin Poter Bogusky London, насочването на индустрията към виртуалното е принудително. Гласовете в индустрията се надигат с опасения, че качеството на творческите продукти е застрашено ако копирайтъри, дизайнери, планьори, акаунти и други членове на екипите не могат физически да се събират. Творческите екипи в самата си природа зависят от взаимодействията между индивидите, от възможността да генерират много идеи, да се цензурират един друг, обикновено скупчени на някой диван в ъгъла. Този необходим елемент на заедност никога не може да е напълно виртуалаен, във виртуалния свят няма творчески сблъсъци, които да водят до прозрения и брилянтни идеи.

- Бъдещето на хибридния модел - как би изглеждала идеалната виртуална агенция според Хелън Джеймс : ще бъде полу-виртуална, базирана на опита от пандемията и възприетия нов начин на работа – офис хъб с дежурни служители и само няколко дни в седмицата или месеца когато всички присъстват. В останалото време хората могат да работят гъвкаво, често и дистанционно, използвайки мощта на технологиите, за да се свързват един с друг и с клиентите. Тя отбелязва, че възможността за дистанционни служители позволява на агенцията да наема хора изцяло на основание на опита и възможностите им, без значение на местожителството, с възможност и желание за пътуване само за седмични или месечни срещи. Намаляването на офисните разходи може да се използва за субсидирането или пълното покриване на такива пътувания.

- Защитниците на home office - Уейн Дикин, творчески директор в Huge настоява, че културата на агенцията не е в стените на офиса и готините неща, закачени по тях. Културата е набор от споделени ценности и обща визия. Тя е нещо, което чувстваш дълбоко в себе си и демонстрираш в подхода и работата си. Има и много по-интересни решения - например как звучи това име на виртуална агенция – You are on Mute. Идеята зад нея е еднакво екстравагантна - никога да няма повече от двама човека, които да изглеждат и звучат еднакво, работещи по даден бриф. Срещите да са в близкия парк, а ценностите на бранда и неговите правилни расови и джендър политики да са условие за участие в конкурс. Работната седмица да е четиридневна и никой документ да не е повече от 12 страници. Този модел, разбира се, не носи много пари, но осигурява чиста съвест и спокоен сън. Може би това е достатъчно в "новото нормално".

Как изглеждат нещата в родна перспектива. Според проучване, проведено през май месец в България, 41% от хората работят от вкъщи (данни на Zaplatomer.bg и Paylab.com). Проучването е направено преди края на извънредното положение, но много компании запазиха за по-дълго възможността служителите им изцяло или частично да работят от вкъщи. По данни на Gallup от първата седмица на юли, 47% от българите казват, че нямат против да работят от къщи по-често.

Какви са предимствата и недостатъците на home office или домашния офис – след няколко месеца работа в такъв режим вече се появиха и първите изследвания по въпроса. Майкрософт публикува в Harvard Business Review резултатите от анализ, направен сред служителите работещи вкъщи. Техните нива на заетост, работна активност, календари, кореспонденция и други данни са сравнени със същите показатели от предишни периоди. Освен това анализаторите са провели срещи и разговори с част от служителите, за да установят как се чувстват и какви са впечатленията им от промяната. Ето какви са основните промени, видими при работа от вкъщи:

- По-дълги работни дни – служителите вмъкват в работния си ден малки отрязъци от време за лични задачи като занимание с децата, разхождане на домашния любимец, кратка разходка на чист въздух. Това ги принуждава да работят по-дълго, като работният им ден се увеличава средно с четири часа на седмица.

- Работа в късните часове – в графика на много от служителите се появяват „нощни смени“, за да се навакса пропуснатото през деня. Часовете работа след 6 следобед до полунощ се увеличават с 52%.

- Работни уикенди – служители, които преди стриктно са разделяли уикенда от работните дни, сега започват да работят и в дните, отделени за почивка.

- Повече работни срещи – средната продължителност на срещите е нараснала с 10%, но не за сметка на продължителност, а като количество – колегите компенсират неформалното общуване в офиса чрез онлайн срещи, макар и кратки по време. 22% повече са срещите, продължаващи по-малко от половин час.

Анализът на Майкрософт включва и наблюдения от Китай, където офисът им постепенно се връща към нормална работа, но някои от навиците от карантината остават, като например повече общуване през месинджъри вместо лице в лице и по-дълга работна седмица.

Как изглеждат тези наблюдения от гледна точка на Рори Съдърланд и неговата прогноза, за която стана въпрос в началото. От една страна имаме огромен технологичен напредък – ако преди три-четири десетилетия работата в офис е означавала седене на бюро – най-малкото защото телефоните са били стационарни, както и копирните машини и така нататък, то сега на практика всяка дейност в рекламния бизнес, за който говори Рори, може да се извършва вкъщи. Това неминуемо заплашва личния живот, защото работата у дома започва да го превзема все повече, но също така води до липса на концентрация и раздвояване на вниманието а от там – до ниска продуктивност. Съветът на Рори е да се поставят ясни граници и да се фокусира вниманието само върху една дейност в строго определено време – видео конференции само в понеделник и петък, проверка на мейлите сутрин и следобед и т.н. Технологиите са се променили, но хората – не. За тях все още най-важно остава общуването. Затова – съветва Рори – когато стигнете до офиса, колкото и малко дни да са това – не сядайте пред екрана, а общувайте. Офисът е създаден за това и все още никоя технология не може да замести живото общуване.