CES 2024: Възходът на невидимите технологии

Една нова тенденция превзема технологиите, насочени към дома и потребителите – липсата на екрани.

от Redlink
CES 2024: Възходът на невидимите технологии

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Събитието на Асоциацията за потребителски технологии (CES), провело се през януари 2024 година, демонстрира множество ексцентрични иновации като невротехнологични слушалки, които разчитат мозъчните вълни; бидета с гласово управление и прозрачни дисплеи. С над 4 300 участници в изложението, сред които и над 1 200 стартъпа, в Лас Вегас си дават среща най-иновативните компании от целия свят. Една обща тема доминира - липсата на екран.

Тази тенденция е логично следствие от прекалената дигитализация. Много хора искат да преосмислят връзката си с технологиите. Yondr, която произвежда заключващи се калъфи за смартфони, отчита 150% увеличение на употребата в училище миналата година, а приложението Minimalist Phone на Android отбелязва над 2 милиона изтегляния.

View this post on Instagram

A post shared by minimalist phone (@minimalistphone)

В епоха, в която обикновеният човек проверява своя смартфон на всеки 12 минути, битката срещу пристрастяването към екрана е реална. Мартин Моравек е софтуерен инженер, който е мозъкът зад Minimalist Phone, приложение за Android, което не само превръща смартфоните в модерна алтернатива на „тъпите телефони“, но също така революционизира идеята за дигитален уелнес. 93% от потребителите отчитат намаление на екранното си време още в първите три дни на използване на апликацията. Приложението вече преминава зашеметяващите 2 милиона изтегляния, доказвайки, че светът е готов за дигитална детоксикация. Приложението е особено подходящо за хора с ADHD и се препоръчва от терапевтите, тъй като доказано намалява пристрастяването и увеличава концентрацията.

Марката за слушалки от висок клас Master & Dynamic си партнира с компанията за невронауки Neurable за разработването на слушалки, които могат да четат мисли - буквално. Новите слушалки MW75 Neuro, рекламирани като първия аудио продукт с интерфейс мозък-компютър (BCI), използват невронни сензори, за да четат мозъчните вълни на потребителя и да определят времето за пиково фокусиране, както и да открият моментите на стрес.

Слушалките могат да проследяват работни сесии с просто натискане на бутон и чрез придружаващото приложение предлагат подробни разбивки на тези сесии, като акцентират върху всичко - от времето на фокусиране до моментите на стрес и препоръчват кога потребителят трябва да си вземе почивка. Според компаниите производителки, слушалките дори включат активно шумопотискане и могат да поставят телефона в режим „Не безпокойте“ когато усетят, че потребителят е потънал в работата си. След работните сесии, приложението предоставя подробна обратна връзка за пиковете във фокусирането и „резултат за фокусиране“, за да помогне на потребителя да увеличи максимално своята когнитивна ефективност. Цената на слушалките е $649 и вече могат да бъдат поръчвани.