Binge-watching – печеливш и вреден

Стрийминг платформите залагат на продължителното и непрекъснато гледане на много епизоди един след друг – т.нар. binge-watching, а игрите на дългите геймърски сесии, но ЕС се готви да наложи рестрикции.

от Redlink
Binge-watching – печеливш и вреден

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Netflix отбелязва през ноември една година от началото на своя експеримент с рекламно ниво на абонамент, като отчита солидните 15 милиона активни потребители месечно. Сега платформата въвежда реклами за binge-watching като опция за рекламодателите - формат, който награждава зрителите с епизод без реклами след гледането на три поредни преди това. От първото тримесечие на 2024 г. този формат ще стане достъпен за рекламодателите в световен мащаб. В началото на 2024 г. Netflix ще стартира и възможността за показване на QR кодове в реклами, показвани по Netflix в САЩ.

Netflix не е единствената марка, която иска да удължи времето, прекарано на дивана - от Meta до Microsoft, големите технологични компании печелят от завладяване на все по-голяма част от времето на потребителите.

Тридесет и три американски щата, включително Калифорния и Ню Йорк, съдят Meta Platforms Inc. за нанасяне на вреда на младите хора и за принос към кризата с психичното им здраве чрез съзнателно и умишлено проектиране на функции в Instagram и Facebook, които пристрастяват децата към тези платформи.

Microsoft, EA, Activision, Ubisoft иEpic Games са ответници по дело, заведено от майка на 13-годишно момче в Арканзас, която ги обвинава в насърчаване на пристрастяването към видео игри. В своя иск майката посочва не само продължителността на времето, което синът й прекарва в гейминг – 12 до 14 часа на ден, но и разходите по закупуване на хардуер и софтуер всеки месец, както и физическите проблеми, причинени от седенето на едно място.

Трябва ли платформите да ограничават продължителното гледане/играене, вместо да го насърчават? Европейският съюз казва „Да!“ и призовава платформите да поемат отговорност за създаването на пристрастяващи продукти, свързани с психични проблеми, особено за деца и тийнейджъри. Според данните на ЕС продължителното използване на смартфон или интернет е свързано с по-ниско удовлетворение от живота и симптоми на увреждане на психичното здраве като депресия, ниско самочувствие, телесни и хранителни разстройства, тревожност, стрес, пренебрегване на семейството и приятелите, загуба на самоконтрол, липса на сън и обсесивно-компулсивни симптоми, като децата и младите хора са най-уязвими.

През октомври Комисията по защита на потребителите на ЕС приема проектодоклад, предупреждаващ за пристрастяващия характер на някои дигитални услуги като онлайн игри, социални медии, услуги за стрийминг и онлайн магазини, които използва уязвимостта на хората, за да привличат вниманието им и да печелят от техните данни.

Евродепутатите искат компаниите да бъдат задължени да разработват етични и справедливи дигитални продукти и услуги, без подвеждащ и пристрастяващ дизайн. Комисията трябва да разработи идеи за „право да не бъдете обезпокоявани“ и да създаде списък с добри дизайнерски практики като: „помислете, преди да споделите“; изключване на известията по подразбиране; хронологично подреждане на емисиите; предупреждения или автоматично заключване след предварително зададено време на използване (по-специално за непълнолетни); обща информация за сумарното време пред екрана. Образователните насоки и кампаниите за повишаване на осведомеността трябва да насърчават стратегии за самоконтрол, за да помогнат на хората да развият по-безопасно онлайн поведение и здравословни навици.