Аудиото – медията на заетите хора

The Drum разглеждат бъдещето на дигиталните аудио формати в разговор в рубриката Audio  Deep Dive

от Redlink , Източник: The Drum
Аудиото – медията на заетите хора

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Скоростта на иновациите в дигиталното аудио е изумителна. През последните години сме свидетели на появата на технология за интелигентни високоговорители, подкасти, достигащи масова аудитория, и появата на аудио брандиране, свързано с мобилните игри.

Тази бърза еволюция означава, че марките могат да проявят повече креативност и интерактивност от всякога. Нарастващият потенциал на аудио рекламата да е все по-измерима и таргетирана също е вълнуваща перспектива. Това развитие се отразява в нарастващите нива на инвестиции в дигитално аудио, като разходите за такава реклама са се повишили с 58% през 2021 г.

На този фон The Drum, в рубриката Audio Deep Dive, си партнира с AdTonos, платформа за аудио реклама, която изследва кратката история на дигиталното аудио и идентифицира някои от най-големите възможности, налични сега и в бъдеще. За да разгледа тези възможности по-подробно, Крис Сътклиф, старши репортер на The Drum, интервюира Пол Крануел, вицепрезидент стратегически партньорства в AdTonos.

Пол Крануел представя някои от ключовите етапи в развитието на дигиталното аудио - като се започне с появата на DAB (Digital Audio Broadcasting), което означава, че за първи път потребителите могат да видят името на станцията или рекламодателите върху екрана на устройството си по всяко време. Той добавя: „Мисля, че тогава индустрията започна да мисли - какво повече може да прави аудиото, подобно може би на видео индустрията?“

Крануел обяснява, че стартирането на DAB е такава дългосрочна положителна възможност в еволюцията на дигиталното аудио, защото купувачите на медии и други в медийната индустрия са го изпитали от първа ръка като първо поколение слушатели на дигитално радио.

Медията на заетия човек
Дискусията насочва към иновации и съвети за марки, които искат да използват дигитално аудио, за да бъдат по-интегрирани в живота на слушателите. Крануел казва: „Хората от маркетинга трябва да разберат къде са потребителите, какво правят и кога го правят. Това всъщност се отнася за рекламата във всички медии, но реалността е, че аудиото е непрекъснато и навсякъде около нас. Сега това е медията на заетия човек."

Крануел говори за необходимостта да се предоставят различни опции на рекламодателите, с различни аудио решения, които покриват различните състояния на слушане - за радио (по-малко ангажирани, по-разсеяни), изтегляния на подкасти (напълно ангажирани, високо внимание) и мобилни игри (някъде между двете).

Крануел говори за това как марките изследват въздействието на звуците върху човешкия мозък и използват това, за да изградят по-силни връзки с публиката: „Ако мога да свържа нещо, било то звуково лого или друго звучене с хората, тогава потенциално получавам възможност да им въздействам в различни моменти, без всъщност да се налага да използвам тази дума. Това наистина е възможност да накарам някого да почувства нещо."

Аудиото в преживяването на потребителите
Но как аудиото може да участва в по-широкото предоставяне на услуги за марки? Крануел дава примери за такива кампании. Например Audi е работил с AdTonos, за да даде възможност на хората да резервират тест драйв директно през аудио смарт устройства.

Появяват се иновации и нови инструменти, които помагат на марките да постигнат по-добри резултати от рекламата си. Например AdTonos има свои собствени „контекстни машини“, които преди кампания могат да идентифицират и филтрират подкасти с потенциал за изграждане на отрицателни или положителни асоциации за марката.

Дискусията завършва със съвет от Крануел рекламодателите да опитат да започнат творческия си процес с аудио решението: „Опитайте да създадете визуализацията след аудиото, защото ще откриете, че образът идва по-бързо. Докато ако имате визуалната част и след това трябва да намерите подходящото аудио, това е по-трудно. Ще откриете, че всъщност спестявате време и усилия."