Апликациите за спорт и здраве стават незаменими

Проучване на Kantar показва как потребителите използват апликациите за здраве и спорт и доколко са склонни да плащат за подобни услуги.

от Redlink
Апликациите за спорт и здраве стават незаменими

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Докладът на Kantar, изследващ потребителите на апликации за здраве и спорт, е широкообхватен потребителски анализ на физическото и емоционалното здраве в епохата след пандемията и подробна моментна снимка на това как потребителите в десет държави използват технологиите, за да наблюдават своето здраве и за какво са готови да платят.

Проучването е проведено сред 10 000 респонденти в десет държави през август 2022 г. В допълнение към глобалните резултати, анализът включва и това как променливите възраст, пол и местоживеене влияят върху резултатите.

Данните показват, че много потребители виждат значителни ползи от приложенията за здраве и фитнес. Съществува обаче пазарен потенциал за много по-голямо използване на подобни технологии.

Като цяло 39% от хората виждат подобрения във физическото и емоционалното си здраве, когато наблюдават себе си с помощта на технологиите. Разбира се, възрастта има значение по отношение на тези резултати. По-младите хора отчитат подобрения във физическото си здраве с помощта на смартфони и носими устройства доста по-често, отколкото по-старите поколения.

44% от поколението Z виждат подобрения във физическото и емоционалното си здраве, когато наблюдават здравето си с помощта на технологии, срещу само 37% от бумърите.

78% от загрижените за здравето си потребители вярват, че социалните и общностните компоненти, вградени във фитнес приложенията, улесняват изграждането на здравословни навици.

По отношение на устройствата, използването на смарт часовник се нарежда на най-високо място по отношение на резултатите от самоотчитането на здравето. Сред тези, които виждат подобрения във физическото си здраве, наблюдавайки го с помощта на технологии, 41% използват смарт часовник; 38% използват само смартфон; 35% използват други видове носими устройства.

Приложенията за здраве и фитнес варират от приложения, които се фокусират стриктно върху физическото здраве до приложения, които се занимават с въпроси, свързани със здравето, като качество на съня, менструален цикъл, диета и хранене. В световен мащаб 32% от казват, че приложенията за фитнес и упражнения имат най-голямо въздействие върху физическото им здраве. Следват смарт часовници (18%) и приложения за диета и хранене (12%), на 2-ро и 3-то място. Само 9% от анкетираните са съгласни, че приложенията за проследяване на съня подобряват физическото здраве и още по-малко - 5% са съгласни с това твърдение относно приложенията за медитация.

От тези, които плащат за приложения свързани със здравето, 63% иматт платени абонаменти за приложения за фитнес и упражнения. Най-вероятният платен абонамент, от който потребителите няма да се лишат е приложение за фитнес и упражнения (57%), следвано от приложения за лайф коучинг (34%), диета и хранене (26%) и приложения за медитация и внимание (23%).

Сингапур, Индия и Китай се класират най-високо по отношение на покупките в тези четири категории приложения. Например 77% от анкетираните в Китай имат платен абонамент за фитнес и упражнения. Сингапур е на второ място за платен лайф коучинг (43%) и абонаменти за медитация и внимание (29%). Анкетираните от Съединените щати са най-склонни да се съгласят, че не могат да живеят без поне едно приложение за фитнес и упражнения (48%), в сравнение с Испания на 10-то място (11%). В световен мащаб 33% от анкетираните казват, че не могат да живеят без поне едно приложение за фитнес.

Все по-масовото разпространение на смарт часовниците и възможните ограничения от абонаменти за фитнес клубове, за сметка на фитнес у дома, ще променят тенденцията за платена професионална помощ през апликации към все по-голямо разпространение.