„Еластичното“ поколение – новооткритите жени

Жените над 50 заемат своето място в света на маркетинга и комуникациите.

от Redlink
„Еластичното“ поколение – новооткритите жени

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Преди четири години Wunderman Thompson Intelligence публикува специален анализ, посветен на жените над 50 години. В него анализаторите разглеждат един много слабо познат потребителски сегмент, наречен „еластичен“, тъй като се простира по възраст в няколко десетилетия. Сред жените, навлезли в 50-те, 60-те или 70-те си години има ценни потребители, които купуват главно за себе си, защото децата им са самостоятелни или защото – все по-често – нямат деца и изобщо са предпочели да живеят сами и са в мир със себе си.

Един пренебрегван от марките под-сегмент са жените в менопауза. Менопаузата е неизбежна за всяка жена, но отдавна е табу - или се пренебрегва, или се ограничава до лични чатове и остарели шеги от ситкоми. Тази стигма се повдига от голяма марка като Primark, която разработва специално нощно бельо, което не просто предлага практично решение, а може да помогне за стартиране на разговори около темата.

Primark разработва гама от нощно облекло и бельо, създадени да подкрепят жените, докато се справят с менопаузата.

View this post on Instagram

A post shared by Primark (@primark)

Колекцията използва охлаждащи прежди и контрол на температурата за облекчаване на горещи вълни и изпотяване. Primark използва тъкан, която абсорбира топлината от повърхността на кожата по време на изпотяване от горещи вълни. Когато тялото бързо се охлади обратно, материалът освобождава топлина, за да смекчи втрисането след това. Подобни артикули се продават от специализирани марки, но на цена, която много потребители не могат да си позволят, така че Primark ги предлага на достъпни цени, вариращи от 7 до 12 паунда.

Друго табу, свързано с възрастта при жените, също е на път да се разруши. Глобалният пазар с продукти за грижа против стареене е оценен на 60 милиарда щатски долара през 2021 г. и се очаква да се удвои до 2030 г. Но тези впечатляващи продажби са свързани с „ейджизъм“ или стигматизация на стареенето, особено при жените, което все по-често среща съпротива от страна на потребителите, търсещи по-широко представителство.

Младостта е равна на красотата - дълго време смятана за безспорна, тази формула има дълбоки корени в обществото и се използва за пускане на пазара на безброй продукти за красота. Бутилка серум Drops of Youth („капки на младостта“) от The Body Shop се продава на всеки 23 секунди.

Въпреки този статут на бестселър, The Body Shop се отказва от името, тъй като заема позиция срещу стигматизирането на стареенето. Drops of Youth е преименуван, за да съдържа повече от звездната си съставка, която сега дава името си и на продуктовата линия: Edelweiss - Еделвайс.

По думите на марката: „Ние нарушаваме нормите на индустрията за красота и изместваме циферблата от младост към сила.“