Телевизионна реклама на онлайн магазините в България

от Redlink
Телевизионна реклама на онлайн магазините в България

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Феноменът „телевизионна реклама на онлайн търговци“ звучи като оксиморон, но всъщност двете части не се изключват взаимно. Има няколко причини, които предполагат подкрепа с телевизионна реклама на марки, съществуващи само онлайн и това се вижда с един поглед върху пазара на телевизионна реклама в България.

Сегментът на онлайн магазини и сайтове е сред топ рекламодателите в България, като през 2019 година заема девето място по данни на ГАРБ и Нилсен. Извънредното положение промени видимо рекламния пазар в България, за много от категориите – с отрицателен знак. Онлайн търговията обаче увеличи присъствието си в телевизия. Топ пет сайтовете са увеличили инвестициите си спрямо миналата година, а с по-малка активност са се появили и чисто нови играчи – като kidso.bg, laptop.bg, cafemag.bg, които се опитват чрез телевизията да увеличат своята популярност.

Има няколко довода в подкрепа на комуникацията на онлайн търговци чрез телевизионна реклама:

Изграждане на имидж

Телевизията е водеща медия за изграждане на имидж на марката, особено в страна като България, където това е единствената медия с над 99% покритие на населението. На пръв поглед изглежда, че онлайн магазините могат да придобият популярност само с комуникация в интернет – естествената им среда. Това обаче не е така.

В изследване на компанията Direct Line Group, представено на фестивала в Кан тази година, се установява следния феномен – компанията подкрепя с реклама само една от застрахователните си компании - Churchill Insurance – докато другите ѝ марки нямат никаква комуникация. Оказва се, че хората са склонни да плащат най-много за полици именно на марката, която са виждали в рекламите, защото тя им изглежда „по-скъпа“ от другите.

Измерима и евтина медия

В България телевизията е единствената медия извън интернет, която се измерва абсолютно точно. Всеки рекламодател получава от мониторинговата система доклад с точния телевизионен канал, ден и час на излъчване на рекламата си, както и нейния рейтинг – тоест колко хора са я видели. Цената на телевизионната реклама, разгледана като стойност за достигане до 1 000 човека/контакта, е най-евтината недигитална медия. Това остава сериозен аргумент при избора на канали за комуникация, чиято ефективност може да се докаже и измери.

Конкуренцията е в телевизия

У нас най-много рекламират в телевизия най-големите и популярни онлайн магазини – e-mag, olx, fashiondays, grabo. Очаквано, до тях се нареждат и сайтовете за доставка на храна, както и тези за залагания. Това означава, че почти във всяка сфера на онлайн търговията основните играчи са представени на малкия екран. Присъствието им е постоянно и не се изчерпва само с реклама за изграждане на имидж при стъпването им на пазара, както се вижда от справката за 2019 година. В обобщение можем да кажем, че всеки потенциален конкурент в сферата на онлайн търговията със сигурност трябва да обмисли присъствие в телевизия в подкрепа на другите си активности.