Седмица 25 – рейтинги и топ предавания

Гледаемостта остава по-висока от миналогодишната. Кабелна телевизия се класира с предаване сред топ програмите. Младите хора продължават да гледат повече телевизия след извънредното положение.

от Redlink
Седмица 25 – рейтинги и топ предавания

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Лятото традиционно е по-слаб сезон за телевизията, тъй като най-гледаните риалити програми и сериали са приключили, а хората са навън до по-късно и пътуват повече.

Тази година ситуацията е нетипична поради ограниченията за пътуване от най-различен характер – финансов, съображения за сигурност или хигиена, отделно от това времето е лошо, а това задържа хората вкъщи.

Тези фактори обясняват особеностите на телевизионните рейтинги и предавания в седмицата от 15 до 21 юни.

По-високи рейтинги спрямо миналата година

Ясно се вижда ръст в гледаемостта след карантината. Извън причините, изброени по-горе, това се дължи на добавянето на нови аудитории – младите хора започнаха да гледат телевизия подобно на родителите си, фактор е и по-затворения начин на живот дори след разхлабването на мерките и не на последно място ситуацията остава тревожна и зрителите продължават да следят новините и публицистичните предавания.

Топ програми с малко изненади

На първа позиция е предаване на бТВ – вечерният турски сериал – но с рейтинг почти наполовина на този, който генерират по-популярните риалити формати по време на сезона. В момента програмите на двете основни телевизии са запълнени от сериали и филми и това личи в класацията, наред с новинарските емисии. В топ програмите влизат и няколко дневни предавания – като Семейни войни или следобедния турски сериал, което е почти невъзможно в активния сезон. На предпоследно място попада и мачът ЦСКА-Левски, като това е единственото предаване, излъчено по кабелна телевизия и успяло да влезе в класацията.

Младите зрители са лоялни

След въвеждане на извънредното положение ръстът в гледаемостта на телевизия от младите хора между 15 и 25 години беше 55%. В момента нивата се връщат към тези от преди карантината, както е и в другите възрастови групи. Въпреки това, в повечето дни младите хора се задържат пред телевизора по-дълго от обикновено и анализът на данните показва, че има тенденция към повече гледане на телевизия, особено когато времето е лошо.