Полина Видас, Mastercard: Дигиталните продукти и услуги търпят разцвет и се превръщат в стандарт

Mаркетинг директорът на Mastercard за България, Албания, Косово и Северна Македония отговаря на 4-те ни въпроса за влиянието на инфлацията, войната и нестабилността върху бизнеса и потребителите у нас

от Redlink
Полина Видас, Mastercard Снимка: личен архив

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В рубриката RedChair, екипът на redlink.bg задава на рекламодатели и представители на комуникационния бранш 4 въпроса за бизнес средата у нас през 2022 и как войната, политическата и икономическата несигурност и инфлацията се отразяват и ще повлият и в бъдеще на съответния бизнес сектор. На червения стол разговаряме с Полина Видас - маркетинг директор на Mastercard за България, Албания, Косово и Северна Македония. През 2021 г., тя, заедно с екипа на McCann Sofia, успява "да сбъдне мечтата" на българския комуникационен бизнес с първата българска кампания наградена от Cannes Lions International Festival of Creativity за кампанията на Mastecrad България BookTrips - Лети с книга. Кампанията бе отличена и с Grand Prix на ФАРА 2021. Ето как отговори Полина Видас на нашите 4 въпроса:

Каква е годината за Mastercard до момента, какви са най-големите предизвикателства или постижения през 2022 година?

Тази година за всички бизнеси беше особена, несигурна, хаотична – в началото й очаквахме пандемията да изчезне, тя се застоя. После започна войната и за съжаление продължава, а това размести европейския пазар. Същевременно технологичните компании като Mastercard растат, защото дигиталните продукти и услуги търпят разцвет и се превръщат в стандарт. И сега, в края на годината, Европа живее все едно пандемия не е имало, всички събития, изложения, фестивали, концерти и пътешествия се връщат с пълна сила, а хората са се втурнали да си „отмъстят“ за липсата на пътувания и свободно харчене. Адаптацията и шахматното мислене при тази динамика са най-важните качества и вероятно ще бъдат все повече.

Това, с което можем да се похвалим, е че трайно тръгнахме по пътя на ESG и purpose маркетинга. Заедно с една от най-големите банки в България – Банка ДСК - транформирахме дебитните карти в носители на екологично послание – WildLife Impact Mastercard с Conservation International, направена от рециклирана пластмаса и от която ни гледа изчезващ лемур. За поредна година подпомагаме иновативната платформа Pollenity „Истински мед“ да популяризира каузата за спасяването на българските пчели и пчелари, в името на опрашването на растенията, които ползваме за храна и качествения фермерски износ. Подпомогнахме и консервационната програма на Софийската зоологическа градина - място, където самоотвержени учени и ентусиасти се грижат за животните като за бебета и което се надяваме да не се превърне един ден в своеобразен Ноев ковчег на изчезналите видове.

Как ситуацията на растяща инфлация и несигурност се отразява на вашия бизнес и на клиентите ви – виждате ли промяна и в каква посока? Има ли промени в поведението на потребителите?

Промяната засега не може да се измери лесно, но генерално наблюдаваме тренд хората да се интересуват в ежедневието си повече от преживявания, в това число пътешествия и онлайн забавления, отколкото от това да трупат вещи. Mastercard е бранд, който е известен с това – вярваме, че най-важните неща не се купуват с пари и са безценни. Затова подкрепяме не просто покупките с карта, а по-смислените покупки. Скоро в България ще имаме банка, в която всеки картодържател ще вижда своя въглероден отпечатък, базиран на научни изчисления, така че да може да ограничи покупките, които утежняват положението на света.

Също така ние сме там, където има нужда от улеснение и спестяване на време – например днес за пореден път ползвах каса за самообслужване в супермаркета, където иначе има опашки и изморени касиерки. Все повече ще наблюдаваме как дигиталните решения ще спестяват ресурси и ще облекчават планетата. Една от причините за инфлацията, екологичните кризи и войните е именно безотговорното отношение към природата и ресурсите на планетата. Дигитализацията е едно от решенията.

По какво реакциите ви се различават от предишни периоди, в които е имало големи промени или кризи?

Всъщност мисля, че живеем в безпрецедентни времена: изискванията на Зелената сделка, вълната от разговори и финансиране с приоритет екологична и социална ангажираност, възходът на Изкуствения Интелект, който се самообучава като гледа нашите примери, надяваме се – добрите, общата „метавселена“, която те прави отговорен да не постваш shiny happy people, когато наблизо човешки същества изпитват огромно страдание... Кога друг път е имало компании, в които бонусите на мениджмънта се определят спрямо постигането на цели, свързани с екология и социална отговорност? Кога друг път рекламните фестивали са се интересували толкова малко от стандарти кампании за продажба на стоки, без допълнителна добавена стойност за обществото? Кога друг път бранд като Patagoniа бива изцяло дарен за кауза?

Какви са краткосрочните ви планове – до края на годината и средносрочните – за догодина? Предвиждате ли някакви промени и ако да - какви? Планирате ли промени в плановете, активностите и бюджетите си ?

Бюджетите не са това, което бяха. А цените на всичко се вдигат. Това е отново повод да се ориентираме към по-същественото. До края на годината искаме да вдъхновим българите с уникална и смислена награда, изцяло електрическия ван Volkswagen ID BUZZ– иконата на последните десетилетия, бусчето на хипи движението и Джейми Оливър. Mastercard картодържателят, който я спечели, ще бъде първият собственик на този екологичен и уникален автомобил в България. Както виждате – стараем се дори в стандартна национална промоция да кажем и направим нещо повече.

А в по-дългосрочен план – ще се фокусираме все повече върху това, което е безценно – за всеки човек. За всичко останало има невидима, но сигурна дигитална технология, за която заедно трябва да работим да се захранва кръгово и от възобновяеми източници, за да не „свърши“ и тя един ден.