Плутархос Маридакис за Рекламна Академия: Свежестта и смелостта се срещат с опита

Дългогодишния ментор и член на журито на "Рекламна Академия" споделя защо от толкова години участва в иницативата и кои са трите най-важни неща, които студентите могат да научат

от Redlink
Плутархос Маридакис за Рекламна Академия: Свежестта и смелостта се срещат с опита

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Плутархос Маридакис е основател на Стендпойнт медия. Завършил е УНСС със специалност „Маркетинг“ и магистратура „Финанси“. Занимава се с медийно планиране и купуване от 1999 в Гърция и от 2000 се присъединява към ДДБ София, като Media Director, където работи 6 години, създавайки Оптимум Медия. Плутархос Маридакис прекарва 2 години в музикалната телевизия MAD TV като е участвал в организацията на множество събития като MAD secret concert, Yalta Thursday live etc. Следват 3 години като Marketing Manager за SEE на Фикосота. Преди 12 години той създава Стендпойнт медия, специализирана агенция за медийно планиране и купуване на традиционни и дигитални медии.
Осем пъти е бил ментор в Рекламна академия през периода 2015-2022 и един път жури през 2023 г. В настоящото издание на инициативата отново ще седне на съдийския стол, за да определи с колегите си в журито най-впечатляващите предложения за комуникационни кампании, разработени от участниците в Академията.

redlink.bg се обърна към Плутархос Маридакис с молба да сподели защо той вече 10-та година е част от "Рекламна академия" и какво го впечатлява в начина на мислене на младите хора, да разкрие какво се случва когато студентите се сблъскат с реалните бизнес казуси, да посочи трите най-важни неща, които могат да се научат от Академията и други интересни неща. Ето какво сподели той:

Защо участвате в "Рекламна академия" толкова години и какво Ви дава участието в нея?

"Рекламна академия" е едно събитие, което е уникално всяка година. Едно събитие, където бизнесът се среща с млади и талантливи хора. Тази година ще бъде десетата, в която ще бъда част от Академията, и от опит мога да споделя как всяка една от тях е неповторима и вдъхновяваща сама по себе си. Запознавам се с бъдещи колеги, с техните идеи, които на практика ще създават новите трендове. За мен да бъда част от това събитие е също така една безценна възможност да сверя часовника си в тази толкова динамична среда.

Какво се случва, когато студентите се сблъскат с реалните бизнес казуси в Рекламна академия?

Реално погледнато, когато получават казусите, настъпва малко хаос. Особено, когато колегите участват за първи път. Етапите, които те трябва да минат, са няколко и тук е важната роля на менторите. А именно - да упътват студентите към правилните стъпки.

Има ли разлики в мисленето между студентите и „старите кучета“?

Разликата е огромна. От едната страна стои свежестта и смелостта, а от другата страна - опитът. Първият важен урок от всяко старо куче към студентите е да бъдат смели. От своя страна, студентите трябва да бъдат готови да „осребряват“ грешките си, които ще бъдат плод на смелостта.

Какви са според Вас най-важните три неща, които студентите научават от Рекламна академия?

Да работят под напрежение, стремейки към отличен резултат. Правилно да се организират и да работят по истински казуси, които има голяма вероятност да срещнат в професионалната си кариера. Да грешат. Най-големият урок са грешките и пропуските и, ако обърнат внимание на тях, ще научат много.

Случвало ли се е да срещнете участници в Рекламна академия години по-късно, на събития на БАКА или конкурси, но вече като колеги?

След 10 години участие в инициативата, това се случва доста често. Срещам студенти и като конкуренти, и като колеги, тъй като няколко пъти съм наемал хора за моята компания.

Какво Ви впечатлява в младите маркетолози?

Ще се повторя… Смелостта им. Те са готови да рискуват, да опитват и са пълни с енергия и свежест.

Защо младите хора да изберат рекламната индустрия за своя кариерен път?

Рекламната индустрия дава възможност за креативност, но и за доста работа. Има неограничени посоки в целия си аспект. Маркетингът не са само рекламите, които виждаме или слушаме. Това е една наука, която ти дава шанс да научаваш нови неща, да се запознаваш с интересни хора и да бъдеш част от развитието на брандове. Пари, секс и наркотици – тази представа за индустрията е в далечното минало, някъде в Madison Avenue в NY. Сега водещото е страст и много работа. И винаги близо до новите трендове и интересните събития.