Корнелия Бояджиева, Naturpharma: Потребителите все повече държат на здравето си

Корнелия Бояджиева, директор "Маркетинг и медия" в Naturpharma, отговаря на 4-те ни въпроса за влиянието на инфлацията, войната и нестабилността върху бизнеса и потребителите у нас.

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В рубриката RedChair екипът на redlink.bg задава на рекламодатели и представители на комуникационния бранш 4 въпроса за бизнес средата у нас през 2022 и как войната, политическата и икономическата несигурност и инфлацията се отразяват и ще повлияят и в бъдеще на съответния бизнес сектор.

На червения стол разговаряме с Корнелия Бояджиева, директор "Маркетинг и медия" в Naturpharma. Фарма сегментът е водещ в телевизионната реклама в България и пандемията засили позициите на големите играчи в него, но конкуренцията е голяма и задържането на вниманието на потребителите е непрекъснато предизвикателство.

Naturpharma е българска фармацевтична компания, създадена през 1997 година, в момента представена на пет международни пазара, като продължава да се развива. Naturpharma е рекламодател номер едно в телевизия и стои зад множество марки и продукти, някои от тях лидери в своите категории. Ето как отговори Корнелия Бояджиева на нашите четири въпроса:

Как премина тази сложна година за Naturpharma, къде виждате най-големите предизвикателства и постижения?
Naturpharma е компания, която винаги гледа в бъдещето, като същевременно се стараем да стоим здраво стъпили на земята. Целта е да сме колкото е възможно по-близо до нашите клиенти, за да отговаряме адекватно на техните нужди. Основният ни фокус винаги е бил в две плоскости:

Външно работим в посока клиентите ни да бъдат винаги доволни и да им предоставяме възможно най-качествени решения под формата на работещи продукти. Базираме се изцяло на научни проучвания и се придържаме към всички иновации в бранша – както при формулирането на състава на продуктите, технологичния процес на изработка, така и при маркетирането и достигането до краен клиент.

Вътрешно вярваме, че екипната работа и удоволствието, с което всички подхождаме към работните си дела, са ключови, за да преборим конкуренцията и запазим лидерските си позиции. Силата на Naturpharma е в екипа, който е събрал собственикът на кампанията д-р Венислав Величков. Ръководителят на една компания има ключова роля и отговорност и неговият подход се отразява на всички аспекти и нива в компанията, дори най-дребните.


Как ситуацията на растяща инфлация и несигурност се отразява на вашия бизнес и клиентите ви – виждате ли промяна и в каква посока?
Трудно е да се избяга от реалността, пазарната конюнктура винаги е оказвала влияние върху развитието на всяка една компания и това е неизбежно. На този етап успяваме умело да удържим ситуацията, осланяйки се на гъвкавата структура на компанията и бързината, с която взимаме важните решения. Като екип вярваме, че от всяка ситуация има изход, като изходът винаги се крие в качествата на всеки един член от екипа и възможността да ги проявяваме с кризисни ситуации.


По какво реакциите на бизнеса и клиентите ви се различават от предишни периоди, в които е имало големи промени или кризи?
Наблюденията ни са свързани по-скоро с положителен аспект на кризата, а именно факта, че потребителите, нашите клиенти, държат все повече на здравето си, на превенцията и на грижата, отчитат го като най-важен фактор за добър живот. Това се вижда не само по растящите продажби, но и по лоялността на клиентите – те се връщат и купуват отново. В предишни години това беше предизвикателство, защото се налагаше освен да предлагаме нашите продукти, да предлагаме и своеобразни обучения. Сега виждаме, че инвестицията в здравето, неговото поддържане и превенцията се оформят като част от ежедневието на клиентите ни, както на международните пазари, на които сме активни, така и в България, което наистина много ни радва, не само от бизнес гледна точка, а като показател за развитието на обществото ни в положителна посока.


Какви са краткосрочните ви планове за комуникация – до края на годината и дългосрочните – за догодина?
В краткосрочен план предстои да работим за запазване на лидерските позиции на пазара и в последното тримесечие на годината, както и да се погрижим за всички стартиращи кампании на нови продукти и тяхното правилно позициониране и маркетиране. На този етап не предвиждаме съкращаване на инвестицията за реклама, а напротив, смятаме да стъпим на базата от тази година и да подобряваме нещата.

През следващата година ни предстоят нововъведения във водещите ни продуктови серии, за които вярваме, че има потенциална пазарна ниша, и ако се случат успешно, ще представят нови и ефективни решения за здравето на клиентите ни.