Поуките и числата зад спирането на Facebook

Шестчасовото спиране на Facebook, WhatsApp и Instagram отново показа колко малко въображение влагат потребители и рекламодатели, когато използват глобалната мрежа

от Redlink
Поуките и числата зад спирането на Facebook

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Проблемът на един е възможност за друг - някои от конкурентите на социалната мрежа бързо се възползваха от прекъсването й, за да подчертаят защо марките трябва да планират медийните си инвестиции за по-широко онлайн покритие.

Трафикът веднага се насочва към работещата в момента мрежа и точно това се е случило по време на шестчасовото прекъсване на достъпа до екосистемата на Facebook. Компаниите за препоръки за съдържание Taboola и Outbrain отчитат значително увеличение на трафика на уебсайтовете си: съответно 21% и 40%.

„Отворената мрежа и първокласните платформи, които съставляват тази екосистема, предлагат чудесен начин да разнообразите стратегията си за дигитална реклама и да защитите бюджета си“, казва Джеймс Милн, управляващ директор за Северна Европа в Outbrain.

Какво не се случи

За шест часа, през които Facebook, WhatsApp и Instagram не работеха, базираната в Берлин маркетингова агенция ABCD Agency изчислява, че:

25 милиарда съобщения в WhatsApp и 54 милиона съобщения във Facebook не са изпратени.

3,75 милиарда минути по-малко са използвани в WhatsApp.

125 милиона истории в Instagram не са публикувани.

3,6 милиарда минути са използвани за нещо друго, което иначе би било време, прекарано в Instagram.

53 милиона снимки не са качени във Facebook.

Дали всичко това е част от вече съществуваща екзистенциална криза? В допълнение към все по-видимите проблеми на Facebook, включително допускане на проблеми с поверителността и измерванията, както и поредицата от доклади за умишлено допускане на вреди, публикувани в Wall Street Journal, последното случило се добавя усещане за натиск от всички страни спрямо платформата.

Facebook е успявал да се отърве от подобни проблеми и противоречия в миналото, но Axios предполага, че сега е изправен пред екзистенциална криза: конкурентите му не са засегнати в същата степен от регулаторна криза и имат бързо растящи потребителски бази. Единственото изключение е Apple, където промените в регламента за защита на личните данни и поверителността намали приходите му по начин, който не засяга Google или Amazon.